BM Karabağ sorunu için müzakere istedi

BM, Türkiye’nin kışkırtmalarıyla giderek tırmanan Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmaların müzakerelerle çözülmesi için çağrıda bulundu.

Nüfusunun çoğunluğunu Ermenilerin oluşturduğu Dağlık Karabağ’daki çatışmalara yönelik açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, sorunun müzakere yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.

Guterres’in sözcüsü Stéphane Dujarric tarafından yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile ayrı ayrı görüştüğü duyuruldu. Guterres’in görüşmelerde çatışmaların süratle ve tümüyle durdurulması ve müzakerelere geri dönülmesi isteğini ilettiği kaydedildi.

‘KIŞKIRTICI RETORİĞE SON VERİLMESİNİ’ İSTEDİ

Açıklamaya göre Guterres, çatışmalardan duyulan endişeyi paylaşırken, her iki taraftan ‘her türlü kışkırtıcı söylemden’ uzak durulmasını da istedi.

BM Genel Sekreteri’nin ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından çatışmaları durdurma amaçlı çabaları desteklediği de vurgulandı.

Her iki ülkenin SSCB’nin dağılma süreciyle birlikte Dağlık Karabağ için dahil olduğu savaşta 30 bin kişi yaşamını yitirmişti. Nüfusun çoğunluğunu Ermenilerin oluşturduğu Dağlık Karabağ’da 1990’ların başlarındaki savaş Ermenilerin askeri zaferiyle sonuçlanırken, Dağlık Karabağ’da sadece Ermenistan’ın tanıdığı bir cumhuriyet ilan edilmişti.

Son haftalarda başlayan çatışmalarda ise tarafların iddialarına göre her iki taraftan onlarca kişi hayatını kaybetti.

Son olarak Ermenistan hükümeti, Azerbaycan’ın Türkiye’nin kışkırtmasıyla provokasyonlarını arttırdığı tepkisinde bulunmuştu.