BM: Kalıcı barış için FARC üyeleri korunmalı

Dün eski gerilla lideri Rodrigo Londono’ya suikast girişimiyle yeniden gündeme gelen Kolombiya’ya çağrıda bulunan Birleşmiş Milletler, onlarcası katledilen FARC gerillalarının ‘daha iyi korunması’ gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Kolombiya Özel Temsilcisi Carlos Ruiz, hükümetin Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) üyesi eski gerillalara yönelik koruma önlemlerini arttırmasını istedi. BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan bir toplantıda konuşan Ruiz, bugüne kadar yüzlerce eski FARC gerillasının katledildiğine işaret etti.

‘BARIŞ TAM ANLAMIYLA SAĞLANAMAZ’

2016 yılında dönemin FARC gerilla önderleriyle varılan barış anlaşmasının korunmasının önemine dikkat çeken Ruiz, “Cesur toplumsal liderler sessizliğe mahkûm edilir ve silahları terk eden savaşçılar öldürülmeye devam edilirse, barış tam anlamıyla sağlanamaz” diye uyardı.

Kolombiya hükümeti adına konuşan Dışişleri Bakanı Claudia Blum ise, barış anlaşmasına karşıtlığıyla bilinen Devlet Başkanı Ivan Duque’nin ‘ciddi bir biçimde barışa angaje’ olduğunu iddia etti. Blum, FARC’ın eski liderlerinden ve aynı adla siyasete katılan partinin genel sekreteri Rodrigo Londono’ya yapılmak istendiği iddia edilen ‘suikast girişiminin önlenmesini’ buna kanıt olarak gösterdi.

LONDONO’YA SUİKAST GİRİŞİMİNİN ÖNLENDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Kolombiya Cumhurbaşkanı İvan Duque, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, gerilla hareketinin feshedilmesiyle aynı isimle siyasi partiye dönüşen FARC’ın Başkanı Rodrigo Londono’ya yönelik suikast planının bir ihbarcı tarafından yetkililere bildirildiğini iddia etmişti.

Polis şefi Oscar Atehortua ise, gazetecilere yaptığı açıklamada ihbar ardından kod adı Timoşenko olan 60 yaşındaki Londono’nun güvenliğinin arttırıldığını ve Cumartesi günü yolda bir kontrol noktası kurularak, eşkali belirlenen iki motosikletli kişinin tespit edildiğini söylemişti. Tabancalı şüphelilerin polisi fark etmesiyle çatışma çıktığı ve ikisinin öldürüldüğü öne sürülen açıklamada, şüphelilerin FARC liderinin evine yaklaşık bir kilometre mesafede tespit edildiklerini sözlerine eklemişti. Şüphelilerden birinin, 17 yıl boyunca FARC saflarında savaşan bir gerilla olduğu da iddialar arasındaydı.

Polis şefinin iddiasına göre, saldırı girişiminde bulunanların FARC’tan ayrılan ve Hernan Dario Saldarriaga tarafından yönetilen muhalif grubun üyeleri Kod adı El Paisa olan Saldarriaga, Ağustos 2019’da kurulan yeni silahlı hareketin şeflerinden biri olarak belirtiliyor. Yeni grubun başında, eski barış müzakerecisi Ivan Marquez bulunuyor.

SADECE BM KAYITLARINDA 150’NİN ÜZERİNDE CİNAYET VAR

Barış anlaşmasının imzalayan eski gerillalar defalarca yetkililerden, savaşçılar için daha fazla güvenlik talep etmişti. 2016’daki barış anlamasından sonra onlarca gerilla katledildi. BM verilerine göre barış anlaşması kapsamında silahlı mücadeleye son verilen 2017’de 31; 2018’de 65 ve 2019’da ise en az 77 eski FARC gerillası katledildi.

Yetkililer, söz konusu gerillaların uyuşturucu taciri gruplar, hatta FARC’lı muhalifler veya Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor.

2016’da yapılan barış anlaşmasından sonra FARC kendisini feshederek siyasi partiye dönüşmüştü. BM’nin kayıt altına aldığı 13 bin üyenin çoğu da silahlarını teslim etmişti.

Bugün devletin taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle ya da barış anlaşmasını reddederek yeniden silahlanan grupların 2 bin 300 dolayında savaşçısı olduğu belirtiliyor.