BM: Hamas saldırısında tecavüz suçları işlendi

Bir BM raporuna göre, 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği saldırı ardından Gazze'de tutulan bazı rehinelerin tecavüze uğradığına inanmak için "iyi nedenler" var.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ı suçladığı tecavüz ve cinsel şiddet olaylarına çok yavaş tepki vermekle eleştirilirken, BM Çatışmalarda Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten, uzmanlar eşliğinde şubat ayı başında İsrail ve Batı Şeria'da iki buçuk hafta geçirdi.

İNANMAK İÇİN İYİ NEDENLER VAR!

Hazırlanan raporda, "çok sayıda bağımsız kaynaktan toplanan bilgilere dayanarak, 7 Ekim saldırısı sırasında Gazze'nin dış mahallelerindeki çeşitli yerlerde, Nova festivalinin yapıldığı yer de dahil olmak üzere en az üç yerde tecavüz ve toplu tecavüz dahil olmak üzere çatışmayla bağlantılı cinsel şiddetin gerçekleştiğine inanmak için iyi nedenler olduğu" belirtiliyor.

Cinsel şiddet mağdurlarına öne çıkmaları ve ifade vermeleri için yapılan çağrılara rağmen hiçbiri öne çıkmadı. BM misyonu üyeleri 7 Ekim saldırılarından sağ kurtulanlarla, tanıklarla ve sağlık hizmetleri mensuplarıyla görüşebildiklerini ve saldırılara ilişkin 5 bin fotoğraf ile 50 saatlik görüntü izlediklerini belirtti.

AÇIK VE İKNA EDİCİ BİLGİLER!

Pramila Patten düzenlediği bir basın toplantısına ayrıca serbest bırakılan rehinelerden bazılarıyla konuşabildiklerini belirterek, "bazılarının tecavüz ve cinselleştirilmiş işkence dahil olmak üzere çatışmayla bağlantılı çeşitli cinsel şiddet biçimlerinin yanı sıra cinselleştirilmiş zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldıklarına dair açık ve ikna edici bilgiler" topladıklarını söyledi

Patten, "Bu tür şiddetin hala devam ettiğine inanmak için iyi nedenlerimiz var" diye ekledi.

İsrail'in resmi verilerine göre Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve çoğu sivil 1.160 kişi öldürüldü, yaklaşık 250 kişi kaçırılarak Gazze’ye götürüldü.

İsrailli yetkililere göre Gazze'de halen 130 rehine bulunuyor ve bunlardan 31'inin öldüğü düşünülüyor. Kasım ayındaki ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan 240 Filistinli mahkuma karşılık, yaklaşık yüz rehine serbest bırakılmıştı.

Raporun pazartesi günü yayınlanmasından hemen önce İsrail Dışişleri Bakanı, BM'yi "bu ciddi raporu hasır altı etmek" istemekle suçlayarak, istişarelerde bulunmak üzere BM'deki büyükelçisini geri çağırdığını açıklamıştı.

BM Misyonu, 7 Ekim'deki saldırılar sırasında kısa sürede cinsel şiddetin "yaygınlığını" tespit etme fırsatı bulamamıştı.

Rapor, İsrail makamlarına, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Filistin Toprakları Bağımsız Soruşturma Komisyonu'ndan bir heyetin "erişimine izin vermeleri", "tüm ihlal iddialarına ilişkin tam soruşturma yürütmeleri ve Pramila Patten tarafından yürütülen bu misyonun bulgularını tamamlamaları ve derinleştirmeleri" çağrısında bulunuyor.

TÜM BOYUTLARI HİÇBİR ZAMAN BİLİNEMEYEBİLİR

Raporda karşılaşılan zorluklar arasında özellikle "7 Ekim saldırılarından kurtulanların ve rehinelerin ailelerinin BM de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası kurumlara olan güven eksikliği" ve "kapsamlı adli kanıtların yokluğu" yer alıyor.

Rapor, "7 Ekim saldırıları sırasında cinsel şiddetin gerçek yaygınlığının (...) ortaya çıkması aylar hatta yıllar alabilir ve belki de hiçbir zaman tam olarak bilinemeyebilir" sonucuna varıyor.