BM: Barışçıl gösteri temel insan hakkıdır

Birleşmiş Milletler İnsan Komitesi, barışçıl gösterilerin temel insan hakkı olduğunu vurgulayarak, bu hakkın güvenlik veya sağlık gerekçesiyle engellenmesine tepki gösterdi.

Barışçıl gösteri konsepti ve hükümetlerin görevlerini belirleyen bir yönerge yayınlayan BM İnsan Hakları Komitesi, “Covid-19 pandemisi gibi olayların yaşandığı bu dönem, benzeri görülmemiş meydan okumaları ortaya çıkarıyor “ dedi.

Komite, Black Lives Matter hareketine destek amaçlı küresel protestoların gösteri hakkının önemini ortaya koyduğunu belirtti.

18 uzmandan oluşan ve bağımsız bir organ olarak değerlendirilen BM İnsan Hakları Komitesi, 21’inci maddesi barışçıl eylem hakkına vurgu yapan Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ni denetlemekle görevli.

Komite raportörü Christof Heyns, “Kendini ifade etmek, kutlamak veya talepte bulunmak için barışçıl bir eyleme katılmak temel bir insan hakkıdır” dedi.

Heyns, “Çocuklar, yabancılar, kadınlar, göçmen işçiler, ilticacılar ve mülteciler, herkesin bir çok biçim altında barışçıl gösteri hakkı vardır: kamusal veya özel alanlarda, dışarıda veya içeride, internette” diye ekledi.

Hükümetlere zorunluluklarını hatırlatan BM komitesi, bunların “barışçıl gösterilere izin vermek ve eylemcileri korumak, zorlayıcı bir gerekçe olmadan eylemleri yasaklamamak” olduğunu kaydetti.

Christof Heyns, “Kamu düzeni veya kamu güvenliği gibi genel gerekçeler, barışçıl gösterilerin yasaklanması için sağlam temeller oluşturmuyor” tepkisinde bulundu.

Komite tarafından yayınlanan yönergede eylemcilerin maske veya başlık taşıma hakkının olduğunu, hükümetlerin eylemcileri yıldırmak veya interneti bloke etmek için kişisel veri toplayamayacağını kaydetti.