BM: İdlib’deki taraflar uluslararası hukuka saygı duymalı 

İdlib’de sivillere yönelik saldırıları kınayan BM Suriye Krizi Bölgesel İnsanı Yarım Koordinatörü Panos Moumtzis, tarafları uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye çağırdı. 

Birleşmiş Milletler Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, İdlib’de yaşanan şiddet olaylarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

‘YÜZLERCE SİVİL HAYATINI KAYBETTİ’

Son birkaç haftada yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini ve binlerce insanın yaralandığını ifade eden Moumtzis, “1 Mayıs’tan bu yana İdlib’in güneyinde ve çevresindeki bölgelerde yaşanan çatışmalarda bir artış olmuştur. Bu durum, 320 binden fazla insanın yerinden edilmesine neden olmuştur. İnsanların acil ihtiyaçlarına cevap olarak acil bir insani yardım müdahalesi başlatıldı. İdlib bugün yerinden edilmiş 3 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor” dedi.

UYARI VE ÇAĞRI

“İdlib’de sivilleri hedef alan şiddet olaylarının öfkesini yaşıyoruz” diyen Moumtzis, devamla şunları ekledi: “Yaşanan şiddet olaylarından dolayı aralarında çocukların ve kadınların da olduğu sivil ölümleri, yaralanmaları ve yerinden edilmeleri ortaya koyan elimizde günlük raporlar var. Çatışan taraflar, unutmamalı ki, uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüğü ile sorumludur ve buna saygı göstermelidir.”
İnsani yardım kurumlarının çalışanlarının da şiddete maruz kaldığını belirten Moumtzis, “Sivillere dönük saldırıları şiddetli bir şekilde kınıyor ve tarafları bir kez yine uluslararası insancıl hukuka saygı duymaya çağırıyorum. Sivillere yönelik saldırılara derhal son verilmelidir” ifadelerini kullandı.