Beyrut’ta bilanço ağırlaştı: 137 ölü, 5 bin yaralı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Salı günü gerçekleşen çifte patlamada yeni bilançoya göre en az 137 kişi hayatını kaybetti, 5 bin kişi yaralandı.

Sağlık Bakanlığı, şimdiye kadar en az 137 kişinin öldüğünü belirtti. Bakanlık, yaralı sayısının da 5 bini aştığını kaydetti.

Salı günü limanda gerçekleşen büyük patlamaların bir binlerce ton amonyum nitrat stok edilen bir depoda meydana geldiği belirtiliyor.

Yetkililere göre Lübnan’ın yarısı patlamadan zarar gördü, 300 bin kişi evsiz kaldı. Patlamaların yol açtığı zararın maliyeti 3 ila 5 milyar dolar olarak değerlendiriliyor.

ÜLKE NASIL BU HALE GELDİ?

Patlamalardan sonra siyasi yöneticilerin yolsuzlukları hiç olmadığı kadar hedef halinde.

Ülke zaten tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşıyordu. Ülkeyi 30 yıldır yöneten siyasi ve mali oligarşi ile halk arasındaki fark hiç bu kadar açılmamıştı.

Limandaki felaketten önce de Beyrut sakinleri zaten dükkanlarda gıda maddeleri kıtlığı ve elektrik kesintileri ile karşı karşıyaydı. Aylardır protesto eylemleri vardı. Save the Children isimli sivil toplum örgütüne göre başkentte yarım milyon çocuk hayatta kalabilmek için mücadele ediyor.

Ülkede tüketim maddelerinin neredeyse tümü ithal ediliyor, Lübnan para birimi çökmüş durumda. Eylül ayından beri değerinin yüzde 80’ini kaybetti. Enflasyon giderek büyüyor. Haziran’da resmi verilere göre enflasyon yüzde 90’a çıkmıştı.