Beyaz Saray: Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımıyoruz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın 2014 yılından bu yana elinde tuttuğu Kırım’ın ilhakını tanımadıklarını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz Cuma günü yaptığı ve kafaları karıştıran bir cümle, bugün düzeltildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Kırım’ın ilhakını tanımadığının altı çizildi. Sözcü Sarah Sanders’in yaptığı açıklamada, “(ABD olarak) Rusya’nın Kırım’ı ilhak girişimini tanımıyoruz. Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Rusya, yarımadayı Ukrayna’ya geri verene kadar kalacaktır” denildi.

Geçtiğimiz Cuma konuya ilişkin bir soruya cevap veren Donald Trump, “Göreceğiz” demişti. Trump’ın bu cevabı, ABD’nin Kırım’ın Rusya’ya bırakılmasını kabul edebileceği yorumlarına yol açmıştı.

Ukrayna’daki iç savaşın başladığı 2014 yılında ülkenin doğusunda Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde Rusya destekli çatışmalar başlamıştı. Aynı dönemde Rus ordusu 1954 yılında Sovyetler Birliği yönetimince Ukrayna’ya bırakılan Kırım’a girmiş ve yarımadayı ilhak etmişti.

Azak Denizi’ni büyük oranda çevreleyen Kırım Yarımadası’nın nüfusu 2,3 milyonu aşıyor. Nüfusun üçte ikisini Ruslar oluştururken, Ukraynalılar yüzde 25 nüfusa sahip. Nüfusun yüzde 12’si kadarı ise Kırım Tatarları.