Berlin'de hükümete 'İncirlik' baskısı artıyor

Almanya ile Türkiye arasındaki İncirlik krizi derinleşiyor. Koalisyon ortağı SPD ile muhalefetteki Sol Parti, hükümetten hızlı bir şekilde karar almasını istedi.

Türk hükümeti, herhangi bir resmi gerekçe göstermeden Alman askerlerinin İncirlik üssünü ziyaret etmesini engellemeye devam ediyor. Almanya’da ise hükümet üzerinde İncirlik’teki askerlerini çekmesi için baskılar artıyor. Koalisyon ortağı ve ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Sol Parti (Die Linke), askerlerin çekilmesi için karar alınmasını istedi.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan SPD'nin dış politika sözcüsü Niels Annen, hükümetin hızlı bir şekilde karar vermesi gerektiğini söyledi.

Alman hükümetinin Türk hükümetine İncirlik ziyareti için 14 gün süre tanıdığını hatırlatan Annen, ancak bunun çok uzun bir süre olduğunu sözlerine ekledi.

Annen, "Bayan Merkel NATO zirvesinden eli boş döndü. Türk hükümetinin daha fazla kendi istediği oyunu oynamasına izin veremeyiz" dedi.

Kabinenin gelecek hafta Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi konusundaki kararını vermesi gerektiğini vurgulayan SPD sözcülerinden Annen, aksi takdirde federal meclisin devreye gireceğini ifade etti.

Bir açıklama da Sol Parti'nin Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch’dan geldi. Süddeutsche Zeitung'a açıklamada bulunan Bartsch,"Federal hükümet aylardır Erdoğan'ın kendi istediğini yapmasına izin veriyor" diye konuştu.

Bartsch, yaşananlardan net sonuçlar çıkarmanın vaktinin geldiğini söylerken, silah ihracatının ve mali yardımların durdurulması ve Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi gibi tedbirlere başvurulmasını talep etti.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin savunma politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger, İncirlik’e gidemeyen parlamenterlerin Konya hava üssünü ziyaret etmesinin bir başarı olmadığını kaydetti. Hükümetin bunu bir başarı olarak lanse etmeye çalıştığı tepkisinden bulunan Brugger, "Türk hükümetinin Konya'da kaybedecek bir şeyi yok" diye ekledi.

Der Spiegel Alman hükümetinin İncirlik krizinin çözümü için Türkiye'ye iki hafta süre tanıdığını yazdı. Alman milletvekillerinin askerleri ziyaretine izin verilmemesi halinde geri çekilme gündeme gelecek.

Alman Der Spiegel dergisinin hafta sonu yayınladığı bir habere göre, Alman yetkililer İncirlik krizinin çözümü için Türkiye ile müzakerelere iki hafta daha devam edecek. Türk iktidarının, Alman vekillerin İncirlik ziyaretine izin vermemesi halinde, İncirlik’ten çekilme parlamento oylamasına sunulacak.

İncirlik üssüne ziyaretin gerçekleşmemesi ardından Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi gündeme gelmişti. DAİŞ ile uluslararası mücadele kapsamında 260 Alman askeri, Tornado keşif uçakları ve yakıt ikmal uçakları İncirlik Hava Üssü’nde bulunuyor. Alman hükümeti yaşanan kriz üzerine, alternatif üs arayışı kapsamında Ürdün ile temas kurmuştu.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Ürdün’e yaptığı ziyarette Kral Abdullah ile konuyu görüşmüştü. Leyen’e göre Kral Abdullah, "İncirlik'teki Alman Ordusu'na ait yakıt ikmal uçaklarıyla Tornado tipi keşif uçaklarının Ürdün'e taşınmasının zaruri hale gelmesi halinde her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını” belirtti.