Batı Şeria’da salgın nedeniyle yoksulluk ikiye katlanabilir

Dünya Bankası, Filistin topraklarında kamu maliyesi ve iş birimlerini tehdit eden Covid-19 nedeniyle Batı Şeria’da yoksulluğun bu yıl içinde ikiye katlanabileceğini belirtti.

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde mevcut durumda toplam 447 koronavirüs vakası tespit edilirken, 3 kişi hayatını kaybetti.

Virüs sayı itibariyle bölgeyi henüz ağır etkilemese de diğer bir çok bölge gibi ekonomik faaliyetleri vurdu. Bölge sakinleri sağlık ve ekonomik canlanma tedbirlerinin baskısı altında bulunuyor.

Dünya Sağlık raporu yayınladığı bir raporda, salgından önce de Filistinlilerin üçte birinin yoksulluk sınırı altında yaşadığına dikkat çekti. Bu oranın salgın öncesi Gazze’de yüzde 53, Batı Şeria’da yüzde 14 olduğuna dikkat çekilen raporda, “İlk tahminlere göre, yoksul ailelerin sayısı Batı Şeria’da yüzde 30’a, Gazze’de yüzde 64’e yükselecek” denildi.

Salgının etkisinin Batı Şeria’da daha ağır olması bekleniyor zira onbinlerce Filistinli, krizin vurduğu diğer bir ülke olan İsrail’de çalışıyor. Salgın nedeniyle bu işçilerin sayısı azaldı.

Yine salgın gerekçesiyle İsrail’e girişlerin haftalarca kısıtlı kalması ardından, Mayıs ayı başında yerel ekonominin kademeli olarak canlandırılması politikası çerçevesinde Batı Şerialı binlerce işçinin geri dönüşüne izin verildi.

Dünya Bankası, şu aşamada ekonominin yeniden doğrulmasının ne kadar zaman alacağını bilmenin mümkün olmadığına dikkat çekti.

Dünya Bankası, Filistin topraklarında ekonominin bu yıl yüzde 7,6 ile 11,2 arasında küçülmesini bekliyor.

Bu durumun, Filistin bütçesinde 1,5 milyar dolarlık kayba yol açacağı tahmin ediliyor.

Dünya Bankası, geliri azalan ancak sağlık harcamaları artan Filistin yönetimi açısından giderek daha zorlu bir durum yaşanacağına işaret etti.

Raporda, yerel teknoloji sektöründe çalışmayı yeniden canlandırmak için mobil telefon şubelerinin canlandırılmasına yönelik tedbirler alınmasını öneriyor. Başka ekonomiler 5G’ye yönelirken, Batı Şeria’da 3G’ye, Gazze’de 2G’nin geliştirilmesi öngörülüyor.