Basralılar işsizliğe karşı günlerdir sokaklarda

Irak’ın güneyindeki petrol kenti Basara’da işsizliğe karşı günlerdir protesto eylemleri yapılıyor. Başbakan Haydar El Ebadi, tepkiyi yatıştırmak için Basra’ya gitti.

Başbakan Haydar El Ebadi, Brüksel’de DAİŞ’e karşı uluslararası mücadele toplantısına katıldıktan sonra direk, Basra’ya geçti.

Ebadi, Bağdat’ın 500 kilometre güneyindeki petrol bölgesi Basra’da ilkin askeri komutanlarla görüştü. Ziyaret öncesi Cuma sabahı, kentte protesto eylemleri vardı. Öğleden sonra da belediye meclisi önünde protesto eylemleri yapılması için çağrılar yapıldı.

Bir gün önce, eylemciler lastikler yakarak bir çok mahallede sokaklara çıktı. Protesto eylemleri, Pazar günü iş ve daha iyi hizmet talep eden gençlerin eylemleri ile başladı. Aynı gün bir eylemcinin polisin ateş açması sonucu öldürülmesi ardından gerilim tırmandı.

Pazar gününden beri her gün, işsizliğe karşı protesto eylemleri yapılıyor. Eylemciler temel yolları tutarak lastikle yakarken, bazıları hükümet yerleşkelerini hedef aldı.

Petrol Bakanı Cebbar El Luaybi yazılı bir açıklama yaparak, eylemcilerin bir petrol rafinerisine girmeye çalıştığını ve girişteki bazı binaları ateşe verdiğini belirtti.

Belediye Meclisi üyesi Kerim Şuak, eylemcilerin, “federal hükümetin eylemsizliği nedeniyle ağırlaşan işsizlik sorunlarına çözüm isteyen” gençler olduğunu kaydetti.

Irak’ta petrol kaynakları bütçenin yüzde 89’unu, ihracatın yüzde 99’unu temsil ediyor ama ancak yerel işçilere sadece yüzde 1 oranında iş olanağı sağlıyor. Yabancı petrol şirketleri, genel olarak yabancıları çalıştırıyor.

Irak’ta resmi verilere göre işsizlik yüzde 10.8 düzeyinde. 24 yaş altı gençler ülke nüfusunun yüzde 60’ını temsil ediyor.