Bangladeş'te öğrenciler eylemde, Dakka savaş alanına döndü

Bangladeş genelinde binlerce öğrenci sokaklara çıkarak, hükümetin kamu hizmetlerine “ayrımcı kota” uygulamasına tepki gösterdi. Şiddetli çatışmalar yaşandı, 100 dolayında öğrenci yaralandı.

Protesto gösterileri Pazar akşamı başladı sabah saatlerine kadar sürdü. Başkent Dakka Üniversitesi adeta savaş alanına döndü. Devlet güçleri öğrencilere plastik mermiler ve gaz bombaları ile müdahale etti.

Öğrenciler hükümetin eğitimde kamu fonksiyonlarına kota koymasını protesto diyor. Bu eylemler, on yıldır iktidarda olan Başbakan Şehy Hasina döneminin en büyük protesto gösterilerinden biri olarak değerlendirildi.

Barışçıl eylemler, polisin saldırısı sonucu şiddet olaylarına dönüştü. Çatışmalarda 100’ü aşkın kişi yaralandı, en az 15 kişi gözaltına alındı.

Eylemler, hükümetin kamu alanındaki iş birimlerinin yarısını 1971 bağımsızlık savaşında yer alanların aileleri ve dezavantajlı azınlıklara ayırma kararı ardından gelişti. Bu karar çok sayıda diplomalı öğrencinin sadece sınırlı sayıda iş birimlerine erişimine neden oluyor.

Eylemlere öncülük eden isimlerden biri olan Hasan El Mamun, “Bu kota ayrımcıdır. Kota sistemi nedeniyle kamu görevlerinin yüzde 56’sı, ülke nüfusunun yüzde 5’ine ayrılıyor. İnsanların yüze 95’inin kalan yüzde 44 için mücadele etmesi gerekiyor” diye tepki gösterdi.

Dakka üniversitesinde öğrencilerin başlattığı eylem, ülkedeki diğer üniversitelere de yayıldı. Binlerce öğrenci dersleri boykot etti. Organizatörler, eylemlere onbinlerce kişinin katıldığını söylüyor.

Bağımsızlık savaşında hayatını kaybedenlerden birinin kızı olan Şeyh Hasina Vecid, kota kararının gözden geçirilmesi talebini reddetti.