Bangladeş Suudi parasıyla 600'e yakın cami inşa edecek

Bangladeş, Suudi Arabistan’ın sunduğu bir milyar dolarlık fon ile yüzlerce cami inşasına onay verdi. Bu gelişme, Güney Asya ülkesinde katı bir İslam’ın yayılmasından duyulan endişeleri arttırdı.

Şeyh Hasina hükümeti, genel seçimler yaklaşırken, Suudi Arabistan’ın sunduğu 1 milyar dolarlık fonla 560 cami kurulmasına yeşil ışık yaktı. Müslüman çoğunluklu bu ülkede her kentte yeni camiler inşa edilecek. Bu camilerde eğitim salonları, kütüphaneler ve kültür merkezlerinin de açılacağı belirtildi.

Laiklik yanlıları ile Sufi ve Hindu gibi azınlıklara mensup topluluklar, hükümetin bu adımını tepkiyle karşılıyor. Kuşaklar boyunca ılımlı olarak ifade edilen İslamla yönetilen ülke son on yıldır daha muhafazakar bir İslam’a kaydı.

AFP’ye konuşan Sufi Müslüman federasyonu üyesi Rezul Haq Şandpuri, “Suudilerin finanse etmesi endişe verici. Bu camiler vahhabiliğin yayılmasına hizmet edebilir” dedi.

Laiklik yanlısı Şahriyar Kabir ise 160 milyon nüfuslu ülkede yeni camilerle hükümetin aşırılıkçılığın ortaya çıkmasını daha iyi kontrol altına alabileceğine işaret ediyor. Dakka yönetimi mevcut durumda ülkedeki 30 bine yakın camiyi denetliyor. Banglaeş’te son yıllarda dinci şiddet yaygınlık kazandı. Özellikle ateistlere, diğer dini azınlıklara ve yabancılara yönelik saldırılar gerçekleşti.

Göreceli olarak sakin olan Bangladeş’te geçen yılın yaz aylarında Dakka’daki bir kafeye düzenlenen saldırıda 22 kişi hayatını kaybetmişti.

Kısa bir süre önce Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Salman, Batılı ittifakların talebi üzerine komünizme karşı vahhabiliği yaydıklarını itiraf etmişti. Salman, Soğuk Savaş sırasında ve Batılı ittifaklarını talebi üzerine Suudi Arabistan’ın vahhabiliği yaydığına dikkat çekerken, “İttifaklarımızın talebi üzerine Müslüman dünyasında Kur’an okulları ve camilerin kurulması ile vahhabiliğin yayılmasına yatırım yaptık” ifadelerini kullanmıştı.