Bağdat’ta binlerce kişi cenaze törenine katıldı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Amerikan saldırısında ölen İranlı general Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi milisleri için cenaze töreni düzenlendi. Törene istifacı Başbakan Adıl Abdulmehdi de katıldı.

Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde sık sık “Amerika’ya ölüm” sloganı atıldı.

Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Bağdat havaalanında ABD tarafından iki araca düzenlenen saldırıda, Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani, Haşdi Şabi komutanı Mühendis’in aralarında olduğu 10 kişi öldü. Bunların 5’i Iraklı, 5’i İranlıydı.

Şii bir mabedin bulunduğu Kazımiye mahallesinde oluşturulan kortejlere katılan kalabalık, ayrıca “Ebu Mehdi El Muhendis için intikam” diye slogan attı.

Kazımiye’de toplanan kitle daha sonra, pikaplara konulan cenazeler eşliğinde yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’ye gitti. Haşdi Şabi’nin beyaz bayrakları ile, radikal kolu Hizbullah Tugayları’nın sarı bayraklarının taşındığı kortejlerde, İran dini lideri Ali Hamaney ile Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah’ın portreleri de dikkat çekti. Hamaney, Nasrallah ve Haşdi Şabi, Ortadoğu’da ABD ve İsrail’e karşı “direniş ekseni” oluşturduklarını savunuyor.

Yeşil Bölge’deki törende istifacı Başbakan Adıl Abdulmehdi, Parlamento’nun İran yanlısı başkanı Hadi El Amiri, Haşdi Şabi’nin resmi sorumlusu Falih el Feyyad, eski Başbakan Nuri El Maliki ve farklı Şii oluşumların şefleri hazır bulundu.

Kasım Süleymani’nin cenazesi bu Cumartesi akşamı Tahran’a ulaştırıldıktan sonra, üç günlük yassın sonunda Salı günü doğum yeri olan Kerman’da toprağa verilecek.

ABD’nin Kasım Süleymani’yi öldürdüğü saldırısından önce Hizbullah Tugayları’nın beş kampına bombardıman yapılmış ve aralarında komutanların da olduğu 25 milis ölmüştü. ABD, Cuma akşamı Bağdat’ın kuzeyinde yeni bir saldırıda bulundu. Haşdi Şabi konvoyunun hedef alındığı saldırıda en az 6 kişinin öldüğü bildiriliyor. Saldırıda ilkin, Haşdi Şabi komutanlarının öldüğü belirtilmişti ancak Haşdi Şabi bunu yalanladı. Bağdat’taki cenaze töreninde de Haşdi Şabi komutanlarının yer aldığı görüldü.