Avrupa Konseyi: Yolsuzlukla mücadele geriledi

Avrupa Konseyi’nin yolsuzlukla mücadele organı Greco, yolsuzlukla mücadelenin gerilediği tepkisinde bulunarak özellikle Romanya, Polonya ve Yunanistan’ı işaret etti.

Yıllık raporunu yayınlayan Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (Greco) Başkanı ve Hırvatistan Yüksek Mahkemesi Başkan Yardımcısı Marin Mrcela, “2017, yolsuzlukla mücadele açısından kara bir yıl oldu” dedi.

Greco raporu özellikle Yunanistan, Romanya ve Polonya’yı işaret etti. Greco, Mart ayı başında Yunanistan’ı yolsuzlukla mücadelede “elle tutulur ilerleme” kaydetmeye çağırmıştı.

Romanya ve Polonya’da da yargı sistemi reformları endişelere yol açarken, adaletin bağımsızlığı üzerinde negatif etkide bulunabileceği belirtiliyor.

Greco, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ni hedef alan yolsuzluk iddialarına da dikkat çekti. Bağımsız bir soruşturma komisyonu, Meclisin bazı üyelerinin para ve başka türden avantajlar karşılığında Azerbaycan lehine yıllarca hareket etmekle suçlanıyor. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, “Bu yolsuz pratikler, kurumlarımızı ve demokrasinin kendisini ağır bir şekilde tehdit ediyor” dedi.

Mrcela, “2017 yılında çok sayıda ülke ve kurumda ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları göz önüne alındığında, yolsuzlukla mücadelede ilerleme kazanılmış sayılamaz” diyerek bu alandaki durumu özetledi.