Avrupa Adalet Divanı Polonya’yı para cezasına çarptırdı

Polonya'daki yargı reformları konusunda süren anlaşmazlıkta, Avrupa Adalet Divanı günde bir milyon avro para cezası verdi. Varşova hükümeti ise kararı öfkeyle reddediyor.

Polonya aylardır AB ile mücadele ediyor ve Brüksel'de alınan kararları uygulamak istemiyor.

Bunun üzerine harekete geçen Avrupa Adalet Divanı (ECJ) sert bir karar alarak, Polonya'yı günlük bir milyon euro para cezasına çarptırdı.

Dün yapılan açıklamaya göre, uygulamanın nedeni, ülkenin en yüksek mahkemelerin tartışmalı yargı reformlarına ilişkin kararlarını bugüne kadar uygulamayı reddetmesi.

Polonya hükümeti kararı "şantaj" olarak nitelendirdi. Adalet Bakan Yardımcısı Sebastian Kaleta Twitter'da, "AAD, Polonya anayasasını ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını tamamen küçümsüyor ve görmezden geliyor. Mahkeme yetkilerini aşıyor. Bu, Polonya'nın hükümet biçimi üzerindeki etkisini ortadan kaldırması gereken operasyonda bir sonraki aşama. Bu, gasp ve şantaj" dedi.

AB Komisyonu teorik olarak şu anda uygulanan cezaları ödemelerle dengeleyebilir. Sadece hukukun üstünlüğünü denetlemekten değil, aynı zamanda AB bütçesini yönetmekten de sorumlu. Polonya, AB'deki en büyük net alıcı. Yalnızca geçen yıl ülke, normal AB bütçesinden net olarak yaklaşık 12,4 milyar avro aldı. Ayrıca önümüzdeki yıllarda COVID-19 yardımında yaklaşık 23,9 milyar avro bekliyor.

AB Komisyonu, 9 Eylül'de Polonya'ya yönelik mali yaptırımlar  için başvuruda bulundu. Polonya, ABAD'ın emirlerini yerine getirene kadar süresi dolacak. 

ABAD daha önce Temmuz ortasında Polonya'nın Avrupa yasalarını ihlal ettiğine karar vermişti. 

20 Eylül'de Polonya, Saksonya sınırında Turow linyit madenciliği yaptığı için ABAD tarafından zaten para cezasına çarptırılmıştı.

Varşova, Mayıs ayındaki geçici ABAD kararına rağmen linyit madenciliğini durdurmadı. Dolayısıyla bundan böyle Polonya, düzene uymadığı her gün için AB bütçesine 500 bin euro ceza ödemek zorunda kalacak.

İlgili haberler: