Arjantin’de genel grev yayılıyor

Arjantin’de sendikaların Macri hükümetinin politikalarını ve İMF’ye başvurmasını protesto etmek için yaptığı genel grev geniş katılım sağlandı, ulaşım felç oldu.

Arjantin’de bu Salı günü tüm toplu ulaşım araçları ve hava ulaşımında genel greve gidildi. Ulaşım ve taksi bulamayan Arjantinlilerin çoğu işe gidemedi.

Hastanelerde hizmet minimum düzeyde yapılırken, idari kurumlar ve bankalar kapalı kaldı. Büyük kentler sıradışı bir şekilde sakin bir gün yaşadı. Havaalanları da boştu, zira iniş ve kalkışların tümü iptal edildi.

Pazartesi günü de merkez sağcı Mauricio Macri hükümetinin kemer sıkma politikalarına karşı büyük bir eylem düzenlenmişti.

Salı günü Buenos Aires’te herhangi bir gösteri öngörülmedi ancak sendikalar ve solcu siyasi partiler kente girişleri kapattı. Genel grev, Başbakan Mauricio Macri’nin BM Genel Kurulu’na katılmak ve İMF’nin patronu Christin Lagarde ile görüşmek için New York’ta bulunduğu sırada gerçekleşti.

Arjantin, ağır bir ekonomik krizden geçiyor. 41 milyon nüfuslu ülkede alım gücü düştü. 2018 yılında enflasyon yüzde 40’ın üzerine çıktı, işsizlik tırmandı ve para birimi Peso yılın başından bu yana yüzde 50 oranında değer kaybına uğradı.