Aquarius göçmen gemisi için tüm Avrupa’da eylem

Avrupa’nın bir çok ülkesinde Cumartesi günü binlerce kişi sokaklara çıkarak insani yardım gemisi Aquarius’un Libya açıklarında kurtarma çalışmalarını sürdürmesini istedi.

SOS Méditerranée ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün çağrısı üzerine aralarında Paris ve Marsilya’nın da olduğu 30 Fransız kenti ile Berlin, Brüksel ve Palermo’da protesto eylemleri yapıldı.

Marsilya’da bir araya gelen binlerce kişi, can yeleklerini hatırlatan “turuncu dalga” oluşturdu. Eylem, geminin hareketsiz bırakıldığı Joiette rıhtımı ile Vieux –Port arasında gerçekleşti.

SOS Méditerranée örgütünün eş kurucusu Sophie Beau, “Avrupa devletlerinin eylemsizliği suçtur. İnsanlara el uzatmadan boğulmaya bırakmak kabul edilemez” dedi.

Paris’teki eyleme de yüzlerce kişi katıldı. Burada bir açıklama yapan SOS Méditerranée Başkanı Francis Vallat, sadece kurtarma çalışmaları yürüttükleri için faaliyetlerinin durdurulmasına tepki gösterdi.

Aquarius için Avrupa düzeyinde 28 Eylül günü başlatılan imza kampanyası da yoğun ilgi gördü. Şimdiye kadar 200 bin dolayında kişi imzalarıyla destek oldu.