AP Türkiye’ye 70 milyon euroluk yardımı iptal etti-YENİLENDİ

Avrupa Parlamentosu, insan hakları ihlallerinden dolayı Türkiye’yi cezalandırmak için 70 milyon euroluk yardımı iptal etti.

Avrupa Parlamentosu, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyaretinden üç gün sonra Türkiye’ye maddi yardıma ilişkin bir oylamada bulundu.

Üyelik öncesi fonlara ilişkin olarak yapılan öneri, 28 oya karşı 544 oyla ezici bir şekilde kabul edildi. 74 vekil çekimser kaldı. AP ilk kez, Türkiye’ye üyelik öncesi maddi yardımlarda kesinti yapmış oldu.

BULLMANN: AKP POLİTİKALARINI DESTEKLEMEK İÇİN YARDIM ETMEDİK

Oylamaya ilişkin ANF’nin sorusunu yanıtlayan AP sosyalist Demokrat Grup Başkanı Udo Bullmann; “Biz AP olarak Türkiye’ye üyelik öncesi uyum süreci için yapılan finansal yardımları AB’nin ortak değerlerine uyum sağlaması için Türkiye’ye verilmesine onay vermiştik yoksa Erdoğan’ın ve AKP destekçilerinin bugünkü politikalarına destek için değil” dedi.

AP Sol grup başkanı Gaby Zimmer ise AP’nin bu oylamadaki mesajını şu şekilde değerlendirdi: “Bizim açımızda insan hakları ve hukuk devleti ilkelerinin derinlemesine çiğnendiği bugünkü koşullarda Türkiye ile ilişkiler donmuştur ve Mali yardımlarında donması gerekiyor. İşte bugünkü oylama ile biz AP olarak bu mesajı mali yardımlardan kesintiye gitme yöntemi ile vermiş olduk.

ERDOĞAN’IN ALMANYA ZİYARETİ FELAKET

AP Sol grup başkanı Gaby Zimmer, ANF’nin soruları üzerine Erdoğan’nın Almanya ziyaretini genel olarak başarısız ve özellikle uyum politikası için tam bir felaket olarak değerlendirdi.

Zira Köln’deki caminin açılışında Alman politikacı ve yöneticilerinin katılımına bakıldığında bunun görüleceğini ifade eden Zimmer, Erdoğan’nın görüştüğü herkesin yüzünde gerilim çizgilerinin hakim olduğuna dikkat çekti.

Zimmer Türkiye’deki demokratik güçler ile ilişkilere açık olduklarını fakat temel insani kriterleri çiğneyen bir iktidar ile mesafe konulmasından yana olduklarını dile getirdi.

Türkiye’ye 70 milyon euroluk yardımın iptal edilmesi önerisini destekleyen Avrupa Halk Partisi üyesi Siegfried Muresan, “Türkiye Avrupa Birliği’nden uzaklaşıyor, demokratik normlar kötüleşiyor ve temel haklar ihlal ediliyor. Bu da Avrupa Birliği’nin fon veremeyeceği anlamına geliyor” dedi.

Türkiye’ye AB’ye üyelik öncesi yardımlara Kasım 2017’de çekince konulmuş ve yardımlar Türkiye’nin hukuk devleti, demokratikleşme, insan hakları ve basın özgürlüğü alanında yeterli ilerleme sağlaması şartına bağlanmıştı.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’de hiçbir ilerleme sağlanmadığını tespit etti. Erdoğan da Berlin ziyaretinde gazetecilerin durumuna ilişkin yumuşama belirtisi göstermedi.

Avrupa Birliği de Türkiye’ye üyelik öncesi yardımları 2018-2020 dönemi için yüzde 40 oranında kesti. Buna rağmen Ankara’ya Avrupa standartlarına uyması için 1.8 milyar euro verileceği belirtiliyor. Avrupa Birliği ayrıca, üyelik fonlarından bağımsız olarak Suriyeli mültecilere yardım adı altında da Ankara’ya maddi destek sağlayacak. Ankara rejimi 2016’dan bu yana Suriyeli mülteciler için Avrupa’dan 3 milyar euro aldı.