AP: Trump Venezuela’ya askeri müdahale istedi

Venezuela’daki sosyalist yönetime karşı sert tavrıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump’ın, kanlı olaylara son vermek için ülkeye askeri müdahale önerdiği iddia edildi.

Associated Press (AP) ajansının bir ABD’li üst düzey yetkiliye dayandırdığı iddiasına göre Trump, geçtiğimiz yılın ağustos ayında Venezuela’ya askeri müdahale önerdi. Trump’ın Oval Ofis’teki bir toplantıda ABD’nin askeri müdahalesine ilişkin öneriyi gündeme getirdiği savunulan haberde, bunun toplantıda bulunan üst düzey yetkililer tarafından kabul görmediği belirtildi.

TİLLERSON VE DİĞERLERİ KARŞI ÇIKTI

Trump’ın danışmanlarının Venezuela’ya bir askeri müdahalenin ‘başarısız olabileceğini’ söyledikleri kaydedilen haberde, ABD Başkanı’nın ise daha önceki bazı ‘başarılı’ askeri müdahaleleri örnek gösterdiği belirtildi. Trump’ı askeri müdahale seçeneğine karşı uyaran isimler arasında şu anda görevde olmayan dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile savunma danışmanı Herbert Raymond McMaster de bulunuyordu.

Habere göre, Trump askeri müdahale seçeneğini sonraki bazı toplantılarda da tekrarlarken, 11 Ağustos 2017’de bunu açıkça dillendirmişti. Trump’ın Venezuela’ya askeri müdahaleyi Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile konuştuğu ve Eylül’deki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu vesilesiyle diğer bazı Latin Amerika liderlerine bu konuyu açtığı iddialar arasında.

Donald Trump’ın danışmanlarının uyarısına rağmen Nicolas Maduro’yu devirmeye yönelik askeri müdahale isteğini Latin Amerika ülke liderleriyle ‘tek tek’ paylaştığı ancak hiçbirinin bu isteme olumlu cevap vermediği de haberde yer aldı.

BEYAZ SARAY YORUM YAPMADI

AP’nin haberine ilişkin Beyaz Saray’dan herhangi bir yorum yapılmadığı öğrenildi.

Ancak bir Ulusal Güvenlik sözcüsünün Venezuela’da istikrarın yeniden sağlanması için ‘tüm imkanların değerlendirilebileceğini’ söylediği de verilen bilgiler arasında.

2013 yılında Hugo Chavez’in ölümü ardından cumhurbaşkanlığına seçilen Nicolas Maduro’ya karşı 2015 yılından itibaren sağ muhalefet tarafından ekonomik krizden sorumlu olduğu gerekçesiyle istifa baskısı yapılmıştı. İstifa etmeyi veya erken seçimlere gitmeyi reddeden Maduro’ya karşı düzenlenen gösterilerde yüzün üzerinde kişi hayatını kaybetmişti. Maduro ise geçtiğimiz yılın Temmuz ayında muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis yerine bir kurucu meclis ilan etmişti.