AP’nin Brexit sonrası sandalye dağılımı değişti

AP, Britanya’nın birlikten ayrılması ardından parlamenter sayısının düşmesi ve yeni dağılımlara ilişkin tasarıyı kabul etti.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Strasbourg’daki oturumlarında şimdiye kadar 751 olan parlamenter sayısının 2019’dan itibaren 705’e düşürülmesine ilişkin tasarı oy çokluğuyla kabul edildi. Mayıs 2019’da yapılacak AP seçimlerinden itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye 566 ‘evet’, 94 ‘hayır’ oyu çıktı.

Halen 73 parlamenterle AP’de temsil edilen Büyük Britanya’nın AB’den ayrılacak olması nedeniyle sandalye sayısı 46 düşerken, kalan 27 sandalye ise ‘düşük oranda temsil edildikleri’ bilinen ülkeler arasında dağıtılacak.

Halen 96 sandalyesi bulunan Almanya’nın parlamenter sayısı aynı kalırken, Fransa’nın 74 olan sandalye sayısı 79’a yükselecek. Birliğin üçüncü büyük ülkesi konumuna gelecek İtalya’nın sandalye sayısı 73’ten 76’ya, İspanya’nın ise 54’ten 59’a çıkarıldı. 26 sandalyesi olan Hollanda’ya 3 yeni sandalye verilirken, 2 yeni sandalye kazanacak İrlanda ise AP’de 13 parlamenterle temsil edilecek.

Polonya, Romanya, İsveç, Danimarka, Avusturya, Slovakya, Hırvatistan, Finlandiya ve Estonya’nın da sandalye sayıları birer adet arttırılıyor.

Oylanan karar gereği AB’ye yeni üyelerin kabul edilmesi durumunda parlamenter sayısı yükselebilecek ancak 750’yi geçmeyecek.

AP’nin yeni parlamenter sayısına ilişkin kararın 28-29 Haziran’da Brüksel’de yapılacak devlet ve hükümet başkanları zirvesinde onaylanması gerekiyor.