AP köle ticareti ve ırkçılığa karşı tasarı

Avrupa Parlamentosu, ABD’den yayılan ırkçılık karşıtı ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ sloganını bir tasarıyla kabul ederken, yüzyıllarca süren köle ticareti insanlığa karşı suç olarak ifade edildi.

25 Mayıs’ta George Floyd adlı siyahinin öldürülmesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başlayan gösteriler, tüm dünyaya yayılmıştı. Birçok ülkede 16’ncı ve 19’uncu yüzyıllar arasındaki köle ticaretinin bilinen isimlerinin heykel ve anıtları da kaldırılmak zorunda kalınmıştı.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılan oylamada da ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ adlı harekete destek verilirken, ırkçılığa karşı durulacağı mesajı verildi.

KÖLE TİCARETİ İNSANLIĞA KARŞI SUÇ OLARAK KABUL EDİLDİ

493 parlamenterin ‘evet’ oyu verdiği oylamada 104 ‘hayır’ oyu çıktı. 67 parlamenter ise çekimser kaldı.

Oylanan karar tasarısında köle ticareti ‘insanlığa karşı suç’ olarak kabul edilirken, ırkçılığa karşı gösterilere destek verildi. Ayrıca ABD’deki gösterilerde barışçıl göstericiler ile gazetecilere yönelik polis şiddeti de kınandı. Tasarıda, “Kitlelere karşı aşırı güç kullanımı ‘orantılılık ilkesine’ aykırıdır” denildi.

‘IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE GİRMEZ’

Tasarıda ayrıca yabancı düşmanı ve ırkçı söylemlerin banalleşmesine karşı durulurken, “Irkçılık ve yabancı düşmanlığı ifade özgürlüğü kapsamına girmez” denildi.

BMGK ANCAK ABD’YE İLİŞKİN SÖZLER ÇIKARILINCA KABUL EDEBİLDİ

Dün ayrıca Birleşmiş Milletler güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen bir tasarıda da sistemik ırkçılık ve polis şiddeti mahkûm edilmişti. Ancak söz konusu tasarı, doğrudan ABD’nin hedeflendiği bir ifadenin çıkarılması sayesinde oylanabilmişti. Zira ABD’nin BMGK’nin 5 daimî üyesinden biri olarak tasarıyı veto etme hakkı vardı.