AP Brexit konusundaki etkisizliğinden rahatsız

Avrupa Parlamentosu (AP), yoğun tartışmalara neden olan Brexit anlaşmasını bloke etme seçeneğini elinde tutuyor.

29 Mart 2019’da Avrupa Birliği’ni (AB) terk edecek olan Büyük Britanya’nın birlik ile yaptığı müzakerelerin AP’den bağımsız yürümesine tepkinin büyük olduğu bildiriliyor.

AP Başkanı Antonio Tajani’nin AB Konseyi’nin dönem başkanı Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’a gönderdiği bir mektupta, Britanya Parlamentosu’nun yanı sıra AP’de de oylanacak Brexit anlaşmasının bloke edilebileceği uyarısı yapıldı.

Der Spiegel dergisinin haberine göre, Tajani’nin bugüne kadarki müzakerelerde ve Brexit anlaşmasının uygulanma aşamalarında AP’ye rol verilmemesine tepki gösterdiği belirtiliyor.

AP’deki birçok parti grubunun da parlamentonun Brexit konusunda sadece anlaşmayı onaylama organı olarak görülmesine karşı çıktıkları savunuluyor.

AP’nin ayrıca Brexit anlaşmasının uygulanmasını takip edecek Brexit Komitesi’nin rolünden rahatsız olduğu da verilen bilgiler arasında.

Brexit’e ilişkin 1 yılı aşkın süren müzakereler sonucu varılan anlaşmanın hem Britanya’da hem de AP’de yeterli desteği alıp alamayacağı belirsizliğini koruyor.