Anlaşmadan sonra Kuzey Kore’ye yaptırımlar tartışılıyor

Çin ve Rusya, ABD ile geçtiğimiz gün anlaşmaya varan Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını isterken, Washington yönetimi  bunun için nükleerden arındırmaya dönük adımların beklenmesinden yana.

12 Haziran’da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmede, Pyongyang yönetiminin nükleerden arındırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Her iki lider aylarca beklenen görüşmeden sonra olumlu açıklamalar yaparken, Kuzey Kore’ye yönelik son yıllarda getirilen uluslararası yaptırımların ne olacağı konusu ise tartışılmaya devam ediyor.

ÇİN VE RUSYA AŞAMALI OLARAK KALDIRILMASINI İSTİYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) nezdinde girişimde bulunan Rusya, Kuzey Kore’ye yönelik ekonomik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılması çağrısı yaptı. Rusya’nın BM nezdindeki büyükelçisi Vasili Nebenzia, var olan ‘ilerlemelerin’ karşılıklı olması gerektiğini ve Kuzey Kore’yi ‘cesaretlendirmek’ için daha fazla adım gerektiğini savundu.

Rusya’nın yanı sıra Kuzey Kore’nin ilişkide olduğu nadir ülkelerden olan Çin Halk Cumhuriyeti de yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor.

ABD ACELECİ DEĞİL

Ancak ABD yönetimi ekonomik yaptırımların Kuzey Kore’nin nükleerden arınmaya yönelik gerçekçi ilerlemeler sağlanmasının beklenmesinde ısrarcı.  

BMGK’nin ise henüz belirlenmemiş bir tarihte Donald Trump-Kim Jong-un görüşmesinin sonuçları üzerine toplanarak değerlendirme yapması bekleniyor.

YAPTIRIMLAR ‘SAYESİNDE’ KİM’İN İKNA OLDUĞU TEZİ HAKİM

Birçok batılı diplomat, Kuzey Kore’ye yönelik son yıllardaki ağır ekonomik yaptırımların Kim Jong-un’un nükleer ve balistik füze programlarından vazgeçmesinde etkili olduğunu savunuyor. Batılı ülkelerin diplomatlarının yaptıkları değerlendirmelerde, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların şimdilik olduğu gibi uygulanmaya devam edeceğini söyledikleri de bildiriliyor.