Ankara için zaman daralıyor: İdlib sancıları arttı

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yine Soçi yolunda. İdlib’deki çeteleri üzerinden pazarlıklar yapan Ankara, son günlerde çetelere silah yardımını yoğunlaştırdı, Halep’teki çeteleri de İdlib’e çağırdı.

Suriye rejiminin, ittifakları ile birlikte İdlib’e büyük hazırlıkları sürüyor. Büyük operasyon öncesi ön saldırılar başladı. Suriye rejimi de son günlerde bölgedeki hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Hem İdlib’e, hem de çetelerin bulunduğu Hama’daki alanlara yönelik operasyonlar yapılıyor.

Ankara ve Batılı hükümetler operasyonu engellemeye çalışıyor. Batılılar, “insani felaket” uyarıları ile çetelerin kendi topraklarına kadar taşınmasından endişe ederken, bu çetelerin temel hamisi ve finansörü olan Ankara, İdlib’deki varlığını korumak için temaslarını arttırdı.

SOÇİ BULUŞMASI

Rusya ile pazarlıklarda bulunan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha Soçi’nin yolunu tuttu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk mevkidaşı Erdoğan, bu Pazartesi günü bir araya gelecekler. İki yöneticinin görüşmesinin yanısıra iki ülkenin bakanları ve yetkililerinin katılımı ile heyetler arası bir görüşme de öngörülüyor. Türk Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Temaslar sırasında Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin siyaset, ekonomi ve enerji gündeminde yer alan konular ele alınacak, ayrıca Suriye başta olmak üzere bazı bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır” denildi.

Bir önceki görüşme 7 Eylül’de yapılmıştı. Tahran’da bir araya gelen Türkiye, İran ve Rusya devlet başkanları, özellikle İdlib meselesini görüşmüşlerdi. Ankara, İdlib operasyonunu erteleyerek zaman kazanmaya çalışıyor. Karşılığında ne tür tavizler verildiği henüz netlik kazanmadı. Görüşmeler, şeffaf bir şekilde yürütülmüyor. Bununla birlikte Ankara’nın endişeleri her geçen gün daha da artıyor.

ERDOĞAN İÇİN “KATLANILMASI” ZOR BİR SÜREÇ

Türk medyasına göre Erdoğan Azerbaycan gezisi sonrası Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "İdlib'de bu süreç böyle devam ederse bunun katlanılması ağır sonuçları olabilir. Buna fırsat vermeden, hem Rusya hem koalisyon güçleri ile bir çözüm bulmamız lazım" dedi.

Suriye hükümetini "terör devleti" olarak niteleyen Erdoğan, "İdlib'de içeride muhaliflerin arasında bulunan terör gruplarına karşı hep birlikte adımları atalım, tedbirleri alalım. Ama bahane üreterek orayı bombalamak gibi bir adımın içinde de olmayalım" şeklinde konuştu.

ANKARA ÜÇLÜ ZİRVEDEN SONRA ÇETELERE SİLAH SEVKİYATINI ARTTIRDI

Erdoğan bir yandan, İdlib’e yönelik olası bir operasyonun “felaket” olacağını söylerken, diğer yandan bölgedeki çetelerini yoğun bir şekilde silahlandırıyor. Reuters’in haberine göre Türk devleti son günlerde silah teslimatlarını yoğunlaştırdı. Ankara destekli çetelere dayandırılan habere göre, silah teslimatları özellikle Tahran’daki üçlü zirveden sonra arttırıldı.

“Özgür Suriye Ordusu” olarak kendilerini adlandıran çete yapılanmasını bir şefi Reuters’a yaptığı açıklamada “Türkler uzun süreli bir savaş için askeri destek sözü verdi” dedi. Aynı kişi, Türk ordusunun özellikle büyük miktarda cephane ve Grad roketleri verdiğini söyledi.

TÜRK DEVLETİ HALEP’TEKİ ÇETELERİ İDLİB’E ÇAĞIRDI

Türk ordusu da bir haftayı aşkın bir süredir, İdlib’deki 12 gözlem noktasına takviye güçler ve ağır silahlar gönderiyor. Reuters’a göre Türk devleti ayrıca Halep sektöründeki çetelerinden de İdlib bölgesindeki cephelere katılmalarını istedi. Bu bilgi de iki çete şefine dayandırıldı.

ANKARA’NIN TALEBİ KARŞILIK BULACAK MI?

Haberde, yine çete kaynaklarına dayandırılarak, Rusya’nın büyük operasyonu engellemesi halinde Türk devletinin İdlib’deki “teröristlere” karşı daha enerjik tedbirler alma sözü verdiği belirtildi. Erdoğan, Şam rejimi ve Rusya’nın operasyonlarını sadece El Nusra’nın kurduğu Tahrir El Şam ile sınırlı tutmasını umut ediyor. Putin’in bunu kabul edip etmeyeceği henüz netlik kazanmadı.