Almanya’ya mülteci girişi üçte iki azaldı

AB’ye mülteci göçünde ilk sırada yer alan Almanya’ya bu yılın ilk üç ayında mülteci sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla üçte bir oranında azaldı.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından yayınlanan verilere göre, Almanya’ya Ocak-Mart aylarında 47 bin 300 mülteci giriş yaptı. Bu sayı geçtiiğimiz yılın aynı döneminde 107 bin olarak verilmişti.

BAMF verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında yapılan iltica başvuruları ise 60 bin olurken, geçtiğimiz yıla oranla üçte iki oranında bir azalma kaydedildi.

BAŞVURULARDA RET ORANI YÜZDE 54

Aynı dönemde BAMF tarafından 222 bin 395 iltica başvurusu hakkında karar verilirken, sadece beşte birlik oranda iltica hakkı tanındı. Ancak başvuruların yarısına yakınında mültecilerin geçici olarak Almanya’da kalabilmeleri veya en azından sınırdışı edilmemeleri kararı verildi. Başvurularda ret oranı ise yüzde 54 civarında.

BAMF’nin toplamda 278 bin başvuruyu ise henüz karara bağlamadığı bildirildi.

Almanya’ya gelen mültecilerin bir kısmının başka ülkelere geçiş yapması veya iltica başvurusu yapmaması nedeniyle giriş yapan mülteci sayısı iltica başvurularından daha fazla. 2015 yılında 900 bin kadar mültecinin giriş yaptığı ülkedeki iltica başvuruları 476 binde kalmıştı.

2015 yılında giriş yapan mültecilerin önemli bir kısmının sonradan iltica başvurusu yapması nedeniyle 2016’daki başvurular 745 bine ulaşmıştı.