Almanya ve Fransa Euro bütçesinde uzlaştı

Almanya ve Fransa, aylardır tartışılan Euro Bölgesi’nin ortak bir bütçesinin olması konusunda uzlaştıklarını duyurdular.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya’nın başkenti Berlin yakınlarındaki Meseberg’de bir araya geldiler.

İki liderin görüşmesi sonrasında yapılan açıklamada, 19 üyeli Euro Bölgesi’nin ortak bir bütçesinin olması konusunda karar birliğine varıldığı duyuruldu. Merkel ve Macron’un bu önerilerinin önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’ne sunulacağı kaydedildi.

Euro Bölgesi’nin ortak bütçesinin ne kadar olacağı ve işleyin nasıl sağlanacağına dair detaylara girilmezken, 2021’den itibaren ‘çok yıllığına’ hazırlanması planlanıyor. Bu bütçenin Euro para biriminin kullanıldığı ülkelerin yapacağı katkılar ve özel vergilerle finanse edilmesi amaçlanıyor.

Merkel ve Macron’un görüşmesinde ana konulardan birini ise Avrupa’ya yönelik göç konusunda ortak bir tutum alınması oluşturuyor. İki liderin AB’nin dış sınırlarının daha kesin bir biçimde korunması gibi önlemlerde uzlaşıldığı da verilen bilgiler arasında.