Almanya, Trump'ın 'nükleer anlaşma' çağrısını reddetti

İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın imzacılarından olan Almanya, ABD Başkanı Donald Trump’ın “anlaşmadan çekilin” çağrısını reddetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü düzenlediği basın toplantısında, “ABD ile Avrupa ülkeleri arasında nükleer anlaşma konusunda, farklı görüşlerimiz var” dedi.

Sözcü, “Demokratik bir çözüm yönünde ilerlemek için anlaşmanın sunduğu tüm imkanları kullanmak istiyoruz” diye ekledi.

Sözcü, “Amacımız anlaşmayı kurtarmaktır zira İran’ın olası bir nükleer silah elde etmesini engellemek için doğru enstrüman olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Alman hükümet, nükleer anlaşmadaki taahhütlerini düşürmek için İran’ın başlattığı “beşinci ve son aşamadan” vazgeçmesini istedi. ABD’nin 3 Ocak’ta Bağdat’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesi ardından, İran rejim uranyum zenginleştirmeye getirilen tüm sınırlandırmaları kaldıran beşinci aşamayı başlattıklarını duyurmuştu.

Fransa ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de anlaşmayı savunarak, ABD’nin çağrısını reddetti.

Nükleer anlaşma 2015 yılında Viyana'da İran ile ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya ve Çin arasında imzalanmıştı.

İran'ın atom bombası elde etmesinin önüne geçmek için nükleer faaliyetlerine sıkı denetim getiren anlaşma, İran üzerindeki yaptırımların da kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilere yaptırımlara geri dönmesinden bu yana anlaşmanın içeriği giderek boşalıyor.