Almanya kalifiye işçi peşinde

Nüfusu giderek yaşlanan Almanya, göçmenliğe ilişkin yasayı kullanarak, yabancı kalifiye işçi alımını kolaylaştırmak istiyor.

Yasada yer alan temel tedbire göre, Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeden Alman iş pazarının ihtiyaçlarına uygun mesleki niteliği olan bir kişi, iş aramak ve bulmak için altı ay ikamet hakkı elde edebilecek.

Bu izne sahip olmak için aranan koşulları şöyle sıralanıyor: Düzgün Almanca konuşmak ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak. Zira, sözkonusu kişi belirlenen süre içinde sosyal haklardan yararlanamayacak. Eğer bir iş bulursa, ikamet izni uzatılacak. Almanya’da bulunan ve çalışanlara da iki yıl daha kalma hakkı tanınıyor. Ama bunun da bir koşulu var: Haftada 35 saat çalışmış olması ve en az bir buçuk yıl iş yapmış olması gerekiyor.

Bu tartışmalı yasa, Alman muhafazakarları arasında da tepkiye neden oldu. Ancak bu yasa, uzun bir süredir Alman patronlar tarafından bekleniyor.

İşverenler örgütü, bir kaç gün önce ilgili bakanlara mektup göndererek, çok katı kuralların getirilmemesini istemiş, zira Almanya’nın kalifiye iş gücüne ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Alman kamu bankası KfW’nin bir araştırmasına göre, küçük veya orta ölçekli şirketlerin üçte ikisi, gelecek üç yıl içinde kalifiye personel işe almayı öngörüyor. Ama bununla birlikte şirketlerin yüzde 65’i bu ihtiyacı karşılamamaktan endişe ediyor. Federal iş kurumuna göre, Alman iş pazarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yılda 400 bin kişiyi getirmek gerekiyor.