Almanya IMF için Erdoğan'ı ikna etmeye çalışıyor

Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında erimesinin ardından Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz karşısında IMF’nin yardım paketlerine başvurulması için Almanya’nın Erdoğan iktidarını ikna etmeye çalıştığı öğrenildi.

Türkiye’de birçok yatırımı bulunan Almanya’nın Dolar ve Euro karşısında eriyen Türk Lirası’nın kurtarılması için girişimlerini sürdürüyor. Son olarak geçtiğimiz Perşembe günü Alman Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Erdoğan rejiminin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel yeni sayısında Scholz’un Albayrak’a “Uluslararası Para Fonu (IMF)’nun yardım paketlerine başvurun” önerisinde bulunduğu ve bu konuda onu ikna etmeye çalıştığını yazdı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basının önünde “IMF’ye başvurmayacağız” iddiasının aksine Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın Alman mevkidaşının önerisine olumlu baktığı belirtildi. Albayrak ve Scholz 21 Eylül günü başkent Berlin'de bir araya gelme konusunda anlaşmaya varmışlardı.

ÖNCE KÖRFEZ ÜLKELERİ VE RUSYA, SONRA IMF…

Ayrıca Albayrak’ın “Önümüzdeki hafta Körfez ülkeleriyle bir dizi görüşmeler yapacağız ve onlardan yardım talebinde bulunacağız. Rusya da bize gerekli para yardımında bulunmaya hazır” dediği belirtildi. Türkiye’nin adı geçen ülkelerden alacağı yardımların derinleşen ekonomik krize çare olmaması halinde IMF’nin kapısını çalmak zorunda kalacağı ifade ediliyor.

Bu arada Der Spigel’in iddiasına göre IMF uzmanları Türkiye’ye yapılacak mali yardımlar için hazırlıklara bile başladılar. IMF’nin Türk Lirası’nın kurtarılması için 30 ile 70 Milyar Dolar arasında bir yardım paketi üzerinde çalıştıkları belirtiliyor. Bu yardımın gerçekleşmesi için IMF’nin Türkiye’nin bütçe harcamalarına müdahalesinin önünün açılması gerekiyor.

Türkiye’nin Hazine Müsteşarlığı verilerine göre Türk devletinin kamu borcu 230 milyar Dolar civarında. Bu borç Türkiye’deki milli gelirin üçte birinden daha fazla.

Konuyla ilgili haberler: