Almanya ‘gizli’ dediği ticaretle Türkiye’yi silahlandırdı

Almanya’nın “gizli” diyerek açıklamadığı silah ticareti verilerine göre geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 344 milyon 600 bin Euro değerinde savaş malzemesi satıldı.

Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet, geçtiğimiz hafta 2019 yılında yapılan silah ihracatına ilişkin raporunu resmi olarak açıklamıştı. Ancak sadece Avrupa Birliği ve NATO üyeleri dışındaki üçüncü ülkelerin isimlerine yer verilen raporda Türkiye’ye ne kadar satıldığı belirtilmemişti.

Ülkelere dair verilerin ayrı ayrı sıralanmasıyla silah üretici firmaların tespit edilmesinin mümkün olamayacağı öne sürülen raporda devamla “ticari sırların korunması ilkesi gereği ülke verileri yayınlayamayız” ifadesi yer almıştı.

Söz konusu gizlilik kararıyla Almanya'nın silah ticareti yaptığı 45 ülkeden 35 ülkeye ne kadar silah satıldığı açıklanmamıştı.

Alman haber ajansı DPA’nın bu sabah abonelerine geçtiği özel bir habere göre verileri açıklanmayan Türkiye ile silah ticareti Almanya’nın silah ticaretinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Alman Ekonomi Bakanlığı’nın “gizli” ibareli belgesinde yer alan bilgileri yayınlayan ajans, Türkiye’ye geçtiğimiz yıl 344 milyon 600 bin Euro değerinde savaş malzemesi satıldığını duyurdu.

TÜRKİYE’YE SÖZDE AMBARGO VARDI

Türkiye’ye ile yapılan silah ticarine ilişkin rakamlar, Almanya'nın 2019'daki toplam 823 milyon 600 bin Euro değerindeki silah ihracatının üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Türk devletinin Ekim ayında Rojava Kürdistan’ına yönelik başlattığı işgal saldırısı ardından Merkel hükümeti Ankara rejimiyle yapılan silah ticaretinin askıya alındığını iddia etmişti.

Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı’nın “gizli” ibareli belgesinde Suriye’de kullanılması mümkün olan silahların Türkiye’ye satılmadığı öne sürülüyor. Ancak “savaş silahları” olarak tanımlanan listede Türkiye’ye tank, askeri helikopter, top ve savaş uçakları gibi askeri malzemelerin satıldığı ifade ediliyor.

2018 yılının başında Türk devletinin çeteleriyle Efrin’e yönelik başlattığı işgali “uluslararası hukuka uygun değil” şeklinde tanımlamasına rağmen Almanya, Erdoğan rejimine 242 milyon 800 bin Euro değerinde silah satmıştı. Türkiye, yine silah ticareti yapılan bütün ülkelerin arasında ilk sırada yer almıştı.