Almanya’daki mülteci uzlaşması Avusturya’yı endişelendirdi

Almanya’da iktidar partileri arasında mülteciler konusunda uzlaşıya varılmasının Avrupa Birliği (AB) ve Avusturya için ‘kötü olduğu’ suçlaması geldi.

Başbakan Angela Merkel ile İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasında günlerce devam eden mülteci politikası gerginliği, Pazartesi akşamı ‘uzlaşıyla’ sonuçlanmıştı. Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU’nun liderleri arasındaki bu uzlaşı kapsamında Avusturya sınırında kurulacak ‘transit merkezlerinde’ daha önce başka bir AB ülkesinde iltica etmiş mültecilerin alıkonulması ve geldikleri diğer AB ülkelerine geri gönderilmeleri kararlaştırılmıştı.

AVUSTURYA İÇİN ‘KÖTÜ’ YORUMU

Almanya’da hükümet krizine yol açan anlaşmazlığın çözülmesi komşu ülke Avusturya’da endişelere yol açtı.

Ana muhalefet partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ)’den eski Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil, Alman iktidar partilerinin ‘kendi içlerindeki uzlaşısının’ AB ve Avusturya’nın aleyhine olduğunu savundu.

Alınan kararla Avusturya’nın tek yanlı olarak ağır bir yükle karşı karşıya kalacağını söyleyen Doskozil, “Partiler (CDU/CSU) arasında alınan bu karar AB ve Avusturya için kötüdür” yorumunu yaptı.

2015 yılında 1 milyon civarında mülteci Almanya’ya giriş yaparken, bu mültecilerin büyük bir kısmı Almanya’da kalmıştı. Ancak mültecilerin önemli bir kısmı Avusturya üzerinden gelmişti. Alman iktidar partilerinin uzlaştığı gibi geri gönderme amaçlı merkezlerin kurulması halinde mültecilerin önemli bir kısmının Avusturya’ya gönderilmesi söz konusu olacak.