Almanya'da şirketlere 'vergi kolaylığı' kıyağı

Yüz binlerce işsizin asgari geçim yardımlarında yapılan kesintilerin tepki çektiği Almanya'da, işverenlere on milyarlarca vergi ve prim indirimi öngörülüyor.

Handelsblatt gazetesinin haberine göre, CDU-CSU ve SPD koalisyon hükümeti şirketlere yıllık on milyarlarca euroluk prim ve vergi indirimi planlıyor.

Gazeteye göre, Ekonomi Bakanlığı bünyesinde hazırlanan 10 maddelik bir programla şirketlerin ‘yükünün’ yıllık 20 milyar euro kadar ‘hafifletilmesi’ amaçlanıyor.

Henüz CDU’lu Ekonomi Bakanı Peter Altmaier tarafından onaylanmayı bekleyen plana göre, eski Doğu Almanya eyaletlerinin kalkınmasına katkı amacıyla maaşlardan kesilen ‘dayanışma vergisi’ kaldırılacak.

Ayrıca şirketlerin ödediği kurumlar ile gelir vergilerinin hafifletilmesi de planlanıyor.

Şirketlere ‘vergi kolaylıkları’ sağlamakla meşgul olunan Almanya’da işsiz ve dar gelirlilere yönelik kemer sıkma yanlısı politikalar öne çıkıyor.

Geçtiğimiz gün Federal Çalışma Ajansı (BA) tarafından yayınlanan verilere göre, ‘İşsizlik Yardımı II (Hartz IV)’ alan 953 bin kişinin maaşları basit gerekçelerle ya kısmen ya da tümüyle kesintilere uğradı.

Her 4 kişiden birinin maruz kaldığı bu tür uygulamalara 'randevuya gitmeme' veya 'iş önerilerini reddetme' gerekçesiyle başvuruluyor.