Almanya’da ‘istihbarat başkanı krizi’ şimdilik çözüldü!

Almanya’da koalisyon hükümetinin ortakları iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Maaßen’in yeni görevi konusunda uzlaştı. Maaßen’in maaşı yükseltilmeden İçişleri Bakanlığı’nda özel danışman olacak.

Almanya'nın doğusunda yer alan Chemnitz kentinde bir Alman'ın öldürülmesiyle başlayan ırkçı gösterilerin ardından Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen’in sözleri uzun gündemde kalmıştı.

Maaßen internet ortamında yayınlanan ve aşırı sağcıların bir göçmene saldırdığı görüntülerin sahte olabileceğini iddia etmesi ardından kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu. Üstelik Chemnitz kentindeki olaylar sırasında ırkçılar “yabancı avına” çıkarak kamaraların önünde birçok göçmene saldırmış ve istihbarat başkanını aksine savcılık görüntüler üzerine soruşturmalar başlatmıştı.

Başta koalisyon hükümetinin ortağı sosyal demokratlar olmak üzere Sol Parti ve Yeşiller Partisi Maaßen’in görevden alınmışını talep ederken, istihbarat başkanına İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in arka çıkması nedeniyle Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin ortakları arasında krize neden olmuştu.

HÜKÜMET ORTAKLARI KRİZE ŞİMDİLİK ÇÖZÜM BULDU

Geçtiğimiz hafta Maaßen’in maaşının yükseltilerek İçişleri Bakanlığı’nda güvenlikten sorumlu müsteşar olarak çalışmaya başlayacağı açıklanmıştı. Ancak sosyal demokratlar cephesinde rahatsızlıklar artarak devam etmişti. Bunun üzerine bu akşam başbakanlık binasında hükümeti oluşturan CDU, CSU ve SPD’nin liderleri istihbarat başkanlığı görevden alınacak Maaßen’in yeni görev yerine ilişkin mini bir zirvede bir araya geldi.

Zirvenin ardından kısa bir açıklama yapan İçişleri Bakanı ve aynı zamanda hükümetin ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Seehofer, Maaßen’in İçişleri Bakanlığı’nda özel danışman olarak görev yapacağını duyurdu.

Maaßen’in maaşı yükseltilmeden Avrupa ve uluslararası ilişkiler konusunda Seehofer’e danışmanlık yapacağı belirtiliyor. Çünkü daha önce açıklanan müsteşarlık görevi için Maaßen 14 bin Euro aylık maaş alacaktı. Bu miktar eski görevi olan istihbarat başkanlığından 3 bin Euro daha fazla demekti. Bunun üzerine kamuoyunda federal hükümet “Maaßen görevden alınmadı, terfi edildi” biçiminde eleştiri oklarını üzerine çekmeye başladı.

Zirvenin ardından konuşan büyük koalisyon hükümetinin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) Genel Başkanı Andrea Nahles ise sonuçtan memnuniyetini ifade eden sözler sarf etti. Maaßen’in daha önce açıklanan yeni görevinin müsteşarlık yerine danışmanlık olarak değiştirilmesini Nahles “Koalisyon kamuoyundan gelen eleştirileri dikkate alıp hatasını düzeltmesi” biçiminde değerlendirdi.

‘ONUN ARTIK İSTİHBARATLA BİRİ İŞİ OLMAMALI

SPD lideri ırkçı gruplara arka çıkan açıklamalarla gündeme gelen Maaßen için sarf ettiği “Onun artı istihbaratla bir ilişkisi olmamalı” şeklindeki sözleri ise dikkat çekti. 2012 yılından bu yana Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın başında olan Maaßen’den sonra bu kurumun başına kimi geçirileceği bilinmiyor.

Maaßen’in ırkçılara arka çıkan sözlerinin dışında, geçtiğimiz ay da Chemnitz’te saldırı ve yabancı karşıtı gösterilerin planlayıcısı olan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yöneticileriyle birçok kez görüştüğü ortaya çıkmıştı.

İç istihbarattan sorumlu olan Anayasayı Koruma Teşkilatı, Almanya’nın ‘derin devleti’ olarak biliniyor. Neonazi gruplara karşı mücadele etmesi gerekirken başta solcular olmak üzere, Kürt özgürlük mücadelesi, Türkiyeli ve Tamilli devrimcileri izleyen, onları fişleyen bu teşkilat Nazi terör örgütü NSU’nun cinayetlerini yıllarca çözmek istememişti. Üstelik bazı istihbarat elamanları ve muhbirlerin NSU ile iç içe olduğu ortaya çıkmıştı.