Almanya’da Erdoğan tartışması: Türklerde uyum eksikliği var

Almanya’da yaşayan seçmenlerin 24 Haziran seçimlerinde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tercih etmesi, uyum tartışmalarını yeniden başlattı. Merkel’in partisine göre Türklerde “uyum eksikliği” var.

24 Haziran seçimlerinde Almanya’daki seçmenlerin yüzde 64.7’si Erdoğan’a, yüzde 55.6’sı AKP’ye oy verdi. Almanya, Avrupa’da Erdoğan’ın en fazla oy aldığı ülkeler arasında yer alıyor.

Diktatöre verilen bu oylar, Avusturya ve Almanya başta olmak üzere bir çok ülkede “uyum” sorununu gündeme getirdi.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hrıstiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, Türklerde “uyum eksikliği” olduğunu söyledi.

Erdoğan’a desteğin yüzde 65’i bulmasını “düşündürücü” olarak değerlendiren Kramp-Karrenbauer, "Geçmişte uyum konusunda yapılan hatalar nedeniyle de, söz konusu insanların kendilerini Almanya’nın vatandaşı değil, Türk olduklarını konusunu sorgulamalıyız" şeklinde konuştu.

Alman basını da yoğun bir şekilde bu sorunu irdeliyor. Ancak Merkel, halen Türkiye’deki faşist rejim ile işbirliğini sürdürmekten yana. Erdoğan’ı tebrik eden Merkel, AB ile Türkiye arasındaki tartışmalı mülteci anlaşmasını övmekten vazgeçmiyor. İnsan hakları ve mülteci örgütleri ise, bu anlaşmanın insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı olduğu tepkisinde bulunuyor.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Meclis Grubu Başkanı Alice Weidel de Türkiye ile mülteci anlaşmasına bağlı yürütülen işbirliğine son verilmesini istedi.

Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Sarah Wagenknecht, Erdoğan’ın seçimlerdeki “zaferi” sonrasında, Türkiye ile AB arasında yürütülen müzakerelerin sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.