Almanya’da aşırı sağcı terör tahmin edilenden daha tehlikeli!

Kassel Bölge Valisi Lübcke’nin bir Neonazi tarafından öldürülmesi ardından Almanya’da sağcı teröre yönelik kaygılar arttı. İstihbaratın son raporuna göre hem aşırı sağcıların sayısında hem de gerçekleştirdikleri eylemlerde artış var.

Almanya’da başta sol ve sosyalist gruplar olmak üzere Kürdistanlı, Türkiyeli, Filistinli ve Sri Lankalı devrimci örgütlerle mücadeleyi birinci sıraya koyan devlet güvenlik güçlerinin aşırı sağcı örgütleri ihmal ettikleri gerçeği, Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke’nin bir Neonazi tarafından öldürülmesi sonrası yeniden gündemde.

Muhalefet partileri ve Neonazilerle mücadele eden sivil toplum kuruluşları özellikle 2011 yılında açığa çıkan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) cinayetlerinden sonra sürekli “devletin sağ gözü kapılı” eleştirilerini yöneltiyorlardı. Şimdi 1993 yılında bir mülteci yurduna bombalı saldırı düzenlemekten yargılanan ve birçok suça karışan vali Lübcke’nin katili Stephan Ernst’in cinayeti tek başına işleyip işlemediği merek ediliyor.

Ancak Ernest’in arkasında aşırı sağcı terör örgütlerinin olduğuna dair şüpheler gittikçe artıyor. Çünkü 2015 yılında Almanya’ya yönelik mülteci akınından sonra aşırı sağcı grupların sayısında artış olmuş, başta yeni gelen mülteciler olmak üzere yabancılara karşı işlenen ırkçı suçlar neredeyse iki katına çıkmıştı.

ŞİDDETE EĞİLİMLİ SAĞCI SAYISI 12 BİN 700’E ÇIKTI!

Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesinin son sayısında “aşırı sağcı” olarak fişlenin kişilerin sayısının 24 bin 100’e çıktığı bilgisi yer aldı. Gazete haberini önümüzdeki hafta yayınlanacak ülkenin iç istihbarat kurumu Anayasa Koruma Teşkilatı’nın 2018 yılı raporuna dayandırırken, “aşırı sağcı” sayısı 2017’de 24 bin olarak açıklanmıştı.

Fişlenen bu aşırı sağcıların mülteciler, Yahudiler ve Müslümanların yanı sıra göçmen dostu Alman politikacıları da hedef tahtasına koydukları belirtildi. Ayrıca istihbaratın raporuna göre 12 bin 700 aşırı sağcı şiddete eğilimli. Yani aşırı sağcı olarak fişlenen her üç kişiden biri her han bir saldırı gerçekleştirebilir. İstihbarat “şiddete eğilimli aşırı solcu” sayısının da 9 bin olduğunu iddia etti.

SEEHOFER: SAĞCI TERÖR İSLAM TERÖR KADAR TEHLİKELİ

Ayrıca istihbaratın yayınlanacak yeni raporunda 2018’de “aşırı sağcı şiddet olayı” olarak tanımlanan 6 öldürme girişiminin gerçekleştiği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl aşırı sağcıların faal olduğu şiddet olayları 2017’e göre 28’den 48’e çıktı. Bu rakamların istihbarat tarafından açıklanmasının ardından muhafazakar siyasetçi İçişleri Bakanı Seehofer’den yeni açıklama geldi. Funke Medya Grubu’na konuşan Seehofer “Aşırı sağcı terör, İslamcı terör kadar tehlikeli” dedi.

Geçtiğimiz hafta Alman basınına sızan bilgilere göre sadece Mecklenburg Vorpommern Eyaleti’nde güvenlik birimleri içinde 29 yerel politikacının isminin olduğu bir ölüm listesi ortaya çıkmıştı. Yerel Alman yöneticilere yönelik ölüm tehditlerinin arkasında ise “Combat 18” isimli bir Nazi hücresinin olabileceği ifade ediliyor.