Almanya aşırı sağcı terörizmle karşı karşıya!

Bir Neonazi tarafından öldürülen Kassel Bölge Valisi Lübcke’nin bürosunda çalışanlardan Andreas Temme’nin NSU cinayetlerinde ismi geçen eski bir istihbaratçı olduğu ortaya çıktı.

6 Nisan 2006’da Kassel’de Türkiyeli göçmen esnaf Halit Yozgat’ın öldürülmesi Nazi hücresi Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU)’nun ilk cinayetiydi. NSU’nun cinayetler serisi 2010 yılına kadar sürdü. Toplamda 9 Türk, Kürt ve Yunan esnafı öldüren Nazi hücresi ancak 2011 yılının Kasım ayında deşifre edildi.

NSU’ye yönelik soruşturmalarında açığa çıkmayan en önemli ayrıntı Yozgat’ın öldürülmesi sırasında Anayasa Koruma Teşkilatı çalışanı Andreas Temme’nin neden olay yerinde olduğuydu. Temme, cinayetin gerçekleştiği anda Yozgat’ın işlettiği internetcafede sadece müşteri olduğunu ve hiçbir şey duymadığını iddia ederken, Kassel’in bağlı olduğu Hessen Eyaleti İçişleri Bakanlığı ise NSU dosyalarına 120 yıl boyunca erişim yasağı getirdi.

Hiçbir soruşturmaya tabi tutulmayan istihbaratçı Temme, yıllar sonra 2 Haziran günü işlenen Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke cinayetinde yeniden gündeme geldi. Almanya’yı sarsan NSU skandalının ardından ülkenin iç istihbarat kurumu Anayasa Koruma Teşkilatı’ndaki görevinden alındıktan sonra Kassel’de memur olarak çalışan Temme’nin Lübcke’nin bürosunda görevli olduğu ortaya çıktı.

Bild gazetesine konuşan Halit Yozgat ailesinin avukatı Stephan Lucas “Yine mi Temme? Yoksa Yozgat cinayetindeki gibi Lübcke’nin öldürülmesi olayında da Temme isminin gündeme gelmesi tesadüf mü? Buna inanmak oldukça zor” diye konuştu. Avukat Lucas, Temme’ye ilişkin bütün sırların artık kamuoyuna açıklanmasını istedi.

YEREL YÖNETİCİLER NEONAZİLERİN HEDEFİNDE!

1993 yılında bir mülteci yurduna bombalı saldırı düzenlemekten yargılanan ve birçok suça karışan vali Lübcke’nin katili Stephan Ernst ile eski ajan Andreas Temme arasındaki bağlantı olup olmadığı merak ediliyor. Federal savcılık geçtiğimiz hafta polisin operasyonuyla gözaltına alınan Neonazi Ernst’in bir Nazi hücresine bağlı olup olmadığını araştırıyor.

2015 yılında mültecilerin Almanya’ya akın etmesi sırasında başbakan Merkel’in kapıları açmasını desteklediği için Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke Neonaziler tarafından tehdit edilmişti. Aynı şekilde mültecilere yardımlarda öne çıkan birçok yerele yönetici ve belediye başkanlarının ölümle tehdit edildiği belirtiliyor.

Alman basınına sızan bilgilere göre sadece Mecklenburg Vorpommern Eyaleti’nde güvenlik birimleri içinde 29 yerel politikacının isminin olduğu bir ölüm listesine yönelik gizli bir soruşturma yürütüyor. Son olarak 2015 yılında bir saldırıya uğrayan Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’in de ölümle tehdit edildiği öğrenildi.

Yerel yöneticilere yönelik ölüm tehditlerinin arkasında ise “Combat 18” isimli bir Nazi hücresinin olabileceği ifade ediliyor. Alman güvenlik birimlerine göre hali hazırda şiddet potansiyeli olan 12 bin 700 aşırı sağcı ülkede yaşıyor.