Almanlar Merkel’in yerine yine bir kadını görmek istiyor

Başbakan Merkel’in partisinin genel başkanlığına artık aday olmayacağını açıklaması ardından yapılan son bir ankette Almanların yine bir kadını CDU’nun başında görmek istedikleri ortaya çıktı.

18 yıldır Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)’nun genel başkanlık koltuğunda oturan Angela Merkel’in Hamburg’da 8 Aralık günü yapılacak partisinin genel başkanlığına aday olmayacağını açıklamasından sonra gözler CDU’ya çevrilmişti.

Şu ana kadar CDU’nun başına geçmek için adaylığını açıklayanlar arasında 3 isim öne çıkıyor: CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, CDU eski grup başkanı Friedrich Merz ve Sağlık Bakanı Jens Spahn. Ancak şimdiden asıl yarışın Merkel’e yakın isimlerden olan Kramp-Karrenbauer ve yine “anti Merkelci” olarak tabir edilen Merz arasında geçme ihtimali yüksek.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Saarland eyaletinde arka arkaya seçimleri kazanarak CDU cephesinde büyük sempati toplamıştı. Kramp-Karrenbauer’i partisinin yeni genel sekreterliği koltuğuna getiren Merkel, şimdi de onu genel başkanlık için destek veriyor. Aslında bu durum CDU’da bir gelenek.

2000 yılında dönemin CDU Genel Başkanı Helmut Kohl de partisindeki bağış skandalının patlak vermesinden sonra partisini Merkel’e teslim etmişti. Kohl de Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) kökenli olmasına rağmen Merkel’i yıllarca desteklemiş ve onu genel başkanlık görevine hazırlamıştı.

KARRENBAUER MERZ’İ GEÇTİ

Son yapılan ankette ise Kramp-Karrenbauer’in Friedrich Merz’i solladığı görülüyor. Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesinin Emnid şirketine yaptırdığı son bir ankette Almanların çoğu Kramp-Karrenbauer’i CDU’nun başında görmek istiyor. Kramp-Karrenbauer’e destek yüzde 32’ye çıkarken, Merz’e destek yüzde 30’da kaldı. Sağlık Bakanı Jens Spahn’ı destek verenlerin oranı ise yüzde 9 olarak açıklandı.

Ancak kadınların özellikle Merkel’in yerine yine bir kadını görmek istemesi dikkat çekti. Kadınların yüzde 33’ü Kramp-Karrenbauer derken, yüzde 23’ü Merz dedi. Ankete göre erkeklerde ise tam tersine bir sonuç ortaya çıktı. Erkeklerin yüzde 36’ısı Merz, yüzde 31’i de Merz dedi. Bir hafta öncesine kadar Almanların çoğu Merz’i CDU’nun başında görmek istiyordu.

Lobilerin ve iş dünyasının elemanı olan Merz’in popülaritesinin özellikle geçtiğimiz günlerde Merz’in çalıştığı Blackrock firmasına yönelik Alman polisinin yaptığı vergi kaçakçılığı operasyonu sonrasında darbe aldığı ifade ediliyor. Almanya’nın en zengin siyasetçisi olan Merz 2002 yılında Merkel tarafından meclis grup başkanlığından alınmış, 2009’da ise Merkel ile girdiği genel başkanlık yarışını kaybetmişti.

HER İKİ İSİM DE CDU’YU SAĞA KAYDIRMAK İSTİYOR

Merkel sonrası CDU’daki en büyük tehlike ise bu partinin sağa kayması ve yükselişe geçen aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD)’den rol çalmak istemesi.  Zaten Merz anti-Merkel bir çizgide ve içe kapanık bir Almanya’dan yana. Kramp-Karrenbauer ise Merkel’in yakın ekibinde olmasına rağmen Merkel’in göçmen ve mülteci siyasetine karşı çıkıyor, sağı çağrıştıracak söylemlerle dikkat çekiyor.

Önceki gün Alman basınına verdiği demeçte Kramp-Karrenbauer suça bulaşan mültecilerin ömür boyu sadece Almanya’ya değil, Avrupa’ya girişlerinin engellenmesini istemişti. CDU’nun bölgelerde yapılacak parti konferanslarında hangi ismin genel başkanlık için ağır basacağı netleşecek.

28 Ekim günü Hessen Eyaleti’nde yapılan seçimlerde Almanya’yı yöneten koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 12 civarında oy kaybetmişti. CDU ve kardeşi partisi CSU’nun da Bayern seçimlerinde son 60 yılda görülmemiş şekilde kan kaybetmesi üzerine Merkel, artık genel başkanlığa aday olmadığını açıklamıştı.