Alman vekiller Türkiye'yi ziyaret edecek

Alman milletvekilleri, bir heyet halinde bu hafta Türkiye'yi ziyaret edecek. Ziyaretin gündeminde, Türkiye'deki anti-demokratik uygulamalar ve İncirlik krizi var.

Almanya-Türkiye ilişkilerinde İncirlik krizi nedeniyle gerilimin tırmandığı bir süreçte, Federal Alman Meclisi'nden bir heyet bu hafta Türkiye'yi ziyaret edecek. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth başkanlığındaki bir heyet tarafından yapılacak ziyarette, farklı siyasi partilerden milletvekilleri de yer alacak. Heyetin iktidar ve muhalefet partilerinden siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileriyle görüşmek istedikleri öğrenildi.

ANTİ-DEMOKRATİK UYGULAMALARA TEPKİLİLER

Alman milletvekillerinin 25-28 Mayıs günleri arasındaki ziyaretinin hedefinde; demokrasi ve insan hakları konularını tartışmak, siyasi diyaloğu geliştirme imkânlarını ele almak var.

Alman vekiller, Türkiye'de demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü alanındaki anti-demokratik gelişmeleri eleştirirken, son olarak İncirlik üssünde görev yapan Alman askerlerine ziyaret izni verilmemesi nedeniyle Ankara'ya sert tepki göstermişti. Alman milletvekillerine DAİŞ'le mücadele kapsamında İncirlik'te görev yapan Alman askerlerini ziyaret izni verilmemesi, en büyük anlaşmazlık konularından.

Alman milletvekillerinin Türkiye ziyareti, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Brüksel’de yapılması beklenen görüşmenin öncesine denk geldi.

ALMAN ASKERLERİ BAŞKA ÜLKEYE GÖNDERİLEBİLİR

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin İncirlik ziyaretine izin vermek için önce iltica talebinde bulunanların Türkiye’ye iadesini şart koştuğunu açıklamıştı. Alman hükümeti bu beklentinin karşılanamayacağını belirtiyor.

Almanya, İncirlik sorununun çözülmemesi halinde Alman askerlerini Ürdün, Kuveyt veya Kıbrıs’a taşımayı planlıyor.