Alman mahkemesi: DAİŞ’lilerin aileleri geri getirilmeli

Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyindeki kamplarda tutulan Alman vatandaşı bir DAİŞ çete üyesinin eşi ve 3 çocuğunun durumunu ele alan Berlin’deki yerel mahkeme “DAİŞ’lilerin aileleri geri getirilmeli” kararını verdi.

YPG/ QSD güçlerinin DAİŞ çetelerine operasyonlarda sağ yakaladığı Alman vatandaşlarına ilişkin Berlin yönetimi hala bir çözüm bulmuş değil. Geçtiğimiz Şubat ayında ABD Başkanı Donald Trump ve Rojava yönetiminin yaptığı “Vatandaşlarınızı alıp yargılayın” çağrısına rağmen Federal Alman Hükümeti, DAİŞ’e katılıp insanlık suçu işleyen vatandaşları için deyim yerindeyse kılını kıpırdatmıyor.

Aynı şekilde şimdiye Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyindeki kamplarda tutulan DAİŞ’lilerin aileleri de Almanya tarafından kabul edilmiyordu. Ancak DAİŞ çete üyesinin eşi ve 3 çocuğunun durumunu ele alan Berlin’deki yerel bir mahkeme emsal niteliğinde bir karar aldı. Vatandaşları oldukları ülke olan Almanya tarafından kabul edilmeyen ailenin başvurusunu inceleyen mahkeme, hükümetin aileyi Almanya’ya getirmesi gerektiğini bildirdi.

ALMANYA AİLEYİ QSD’DEN İSTEYEBİLİR

Aşağı Saksonya Eyaleti’nden olan ve çocukları 8,7 ve 2 yaşındaki ailenin El-Hol kampında tutulduğu öğrenildi. Fakat Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, mahkeme kararının kesinleşmediğini ve ailenin durumunda bir değişikliğin olmadığını açıkladı. Kararın kesinleşmesi durumunda Dışişleri Bakanlığı’nın QSD güçleriyle temasa geçerek aileyi Almanya’ya getirmesi gerekiyor. Bu durum da Almanya için bir ilk olacak.

YPG’nin toplamda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 200’den fazla Alman vatandaşının varlığından söz ediliyor. DAİŞ’li Almanların ülkeye getirilmelerine ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Horst Seehofer bu konuda titiz bir çalışma yürüttüklerini söylemişti. Seehofer ve ekibine göre DAİŞ’liler Almanya’ya geldikten sonra ülke güvenliğini tehlikeye sokabilir.

2800’den fazla DAİŞ’li YPG’e bağlı özel birliklerin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanmıştı. Bunlardan 800’ün fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını Rojava yönetiminden istemişti.