Akdeniz’de dört haftada 600 göçmen öldü, sorumlusu AB

Akdeniz’de son dört hafta içerisinde aralarında bebekler ve çocukların da olduğu 600’ü aşkın göçmenin boğularak can verdiği bildirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar ve SOS Méditerranée isimli sivil toplum örgütleri, Avrupalı devletlerin sivil toplum örgütlerinin kurtarma gemilerini engellemesine tepki gösterdi.

Akdeniz’de son dört hafta içerisinde hayatını kaybeden 600 göçmenin, yılın başından bu yana hayatını kaybedenlerin yarısını oluşturduğu belirtildi.

Her iki sivil toplum örgütü yaptıkları ortak açıklamada, “Bu trajediler, orta Akdeniz’de aktif olan hükümet dışı örgütlere ait kurtarma gemilerinin artık olmayışından dolayı meydana geldi” dedi. Örgütler, bu ölümlerin sorumlusunun Avrupa olduğunu kaydetti.

Her iki sivil toplum kuruluşu, 28-29 Haziran tarihlerinde yapılan AB zirvesinde göçmenlere ilişkin alınan kararlara da tepki gösterdi. AB, kendi toprakları dışında göçmen kamplarının kurulmasını yönünde yeni bir yaklaşım belirlerken, sivil toplum örgütlerini de Libya sahil güvenlik birimlerinin operasyonlarına “engel olmamaya” çağırmıştı.

Hükümet dışı örgütler, “Akdeniz uluslararası sularında kurtarılan kişiler Libya’ya değil, uluslararası ve deniz hukukuna uygun olarak güvenli bir limana gönderilmeli” dedi.

AB’nin 28 İçişleri Bakanı ise bu Perşembe günü Avusturya’nın İnnsbruck kentinde konuyu görüşmek için toplandı. Bakanlar, göçmenlerin Avrupa kıyılarına ulaşmasını engellemenin olanaklarını tartışıyorlar.