Afganistan üç üst düzey Taliban üyesini serbest bırakıyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, 2016’da beri Talibanların elindeki iki yabancı profesör ile takas amacıyla üst düzey üç Taliban üyesini serbest bırakacaklarını açıkladı.

Serbest bırakılacaklar arasında Talibanların önemli bir kolu olan Celaleddin Hakkani ağının kurucusunun oğlu Anas Hakkani de bulunuyor. Bu oluşum, Afgan yönetimi ve NATO’taki ittifaklarına yönelik çok sayıda saldırıdan sorumlu tutuluyor.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, “8 Ağustos 2016’da oğullarımıza eğitim vermek için burada bulunan Amerikan üniversitesinin iki profesörü, biri Avustralyalı, biri Amerikalı, Kabil’de alıkonuldu” diye hatırlattı.

Profesörleri bulmak için yürüttükleri ortak çalışmaların bir sonuç vermediğini belirten Gani, “Elimizdeki bilgilere göre teröristlerin yanında tutuklu olan profesörlerin sağlık durumu kötüleşti. Bu iki profesörün serbest bırakılması Talibanlarla gayrı resmi görüşmeleri başlatmak için temel koşuldu” diye konuştu.

Gani, “Başta ABD olmak üzere uluslararası ortaklarımızla yakın istişare halinde ülke dışında tutuklanan ve bir süredir Bagram cezaevinde bulunan üç Taliban tutuklusunu serbest bırakmaya karar verdik” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı, yabancı profesörlerin ne zaman alınacağına dair detay vermedi. Amerikalı akademisyen Kevin King ve Avustralyalı meslektaşı Timothy Weekes, 2016’da polis üniformaları giymiş silahlı kişilerce kaçırılmıştı.