Afganistan’da sel felaketi: En az 35 ölü

Afganistan’ın kuzey ve batısına ani sel felaketlerinde en az 35 kişi hayatını kaybetti, binlerce ev yıkıldı.

Son 24 saat içerisinde şiddetli yağışlar ülkenin kuzeyi ve batısında ani su baskınlarına neden oldu. Sel felaketi çok sayıda evi önüne kadarken, ücra köylerle iletişim kesildi.

Yağışlar Cuma günü başladı. Ulusal Felaketleri Yönetim Kurumu’na göre kuzeydeki Feryab ve Belh eyaletlerinde en az 17 kişi, Herat ve Badgis eyaletlerinde ise 18 kişi hayatını kaybetti. Sel felaketi sonucunda 3 bini aşkın evin yıkıldığı bildirildi.

Herat eyaleti valilik sözcüsü Jeylani Ferhad, bu eyalette yüzlerce evin yıkıldığını ve binlerce kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığını belirtti.

Herat bölgesi Kızılay müdürü Gulabidin Miri, bazı alanlara girişin kapandığını ve ilk yardım ekiplerinin bu alanlara girişinin engellendiğini belirtti.

Afganistan’da sel felaketi veya çığ gibi doğal afetler sonrasında, özellikle ekipman yetersizliği nedeniyle yardımlar zorlukla ulaşıyor. Al yapı yetersizliği kurtarma faaliyetleri önünde engel teşkil ediyor.

Mart ayı başında güneydeki Kandahar eyaletinde yaşanan su baskınlarında çok sayıda ev yıkılmış, en az 20 kişi hayatını kaybetmişti.