Afganistan’da müzakerelere rağmen çatışmalar: 70’e yakın ölü

Afganistan’da iç savaşın sonlandırılması için Katar’daki müzakereler sürerken, sadece Çarşamba gecesinden bu yana yaşanan çatışmalarda en az 65 Taliban üyesinin öldürüldüğü duyuruldu.

Ülkenin güneydoğusundaki Paktika vilayeti polisinden yapılan açıklamaya göre, Wazi Khwa ilçesindeki çatışmalarda onlarca Taliban militanı öldürüldü. Polis sözcüsü Şah Mohammad Arian, Afganistan hükümetine bağlı güçlerle çatışmalarda 65 Taliban üyesi öldürülürken, 35’i de yaralandı.

Sözcüye göre, Çarşamba akşamı meydana gelen çatışmalarda 3 polis memuru ölürken, 6’sı da yaralandı. Polis sözcüsü, ölümlerin Talibanların saldırısına karşı güvenlik güçlerince gerçekleştirilen karşı saldırıda meydana geldiğini belirtti.

2001 yılında ABD öncülüğündeki NATO operasyonuyla 1996’da ele geçirdikleri Kabil ve ülkenin büyük kesiminden çıkarılan Talibanlar, son yıllarda özellikle kırsal alanlardaki hakimiyetini arttırmış durumda. ABD’nin tümüyle çekilmeyi planladığı ülkede 19 yıllık savaşı sonlandırmak isteyen Afganistan hükümeti, 12 Eylül’den bu yana Katar’da Talibanlarla müzakere ediyor.

Ancak son günlerde çatışmalar yeniden şiddetlendi. Çarşamba gecesi yaşanan büyük çatışmalardan önce de Pazartesi günü Oruzgan vilayetinde de Talibanlar tarafından büyük bir saldırı düzenlenmişti. Söz konusu saldırıda en az 28 polis ve hükümet yanlısı milis hayatını kaybetmişti.