Afganistan’da intihar saldırıları

Afganistan’ın doğusunda yer alan Celalabad kentindeki havaalanı yakınlarında intihar saldırıları gerçekleşti, en az 16 kişi öldü.

Saldırılar Celalabad havaalanı çevresinde bulunan bir inşaat şirketinin büroları yakınında gerçekleşti.

Yerel yetkililer, saldırıda inşaat şirketinin 16 çalışanının öldüğünü bildirdi. İntihar saldırısı ardından saldırganlar ile güvenlik servisi elemanları arasında çatışma da yaşandığı bilgisi verildi.

AFP’ye bilgi veren vilayetin sözcülerinden Ataullah Hogyani, “İki canlı bomba üzerindeki bombalı yelekleri patlattı, ikisi de güvenlik güçleri tarafından öldürüldü” dedi. Sözcü olay yârine özel kuvvetlerin gönderildiğini belirtti.

TALİBANLAR İLE ABD ARASINDAKİ MÜZAKERELER

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Bu saldırı ABD ile Talibanlar arasında geçen haftadan bu yana çatışmaya son vermek için müzakerelerin yeniden başlaması sonrasına denk geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino, Washington’da basına yaptığı açıklamada Talibanlarla müzakerelerde “ilerlemeler kaydedildiğini” ancak “henüz yapılacak iş olduğunu” belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’na göre tartışmalar “gelecekteki herhangi bir anlaşmayı oluşturacak dört konu üzerinde” yürütülüyor. Bu konuların “anti-terörizm”, “Amerikan birliklerinin çekilmesi”, “Afganistan iç diyalogu” ve “ateşkes” olduğu bilgisi verildi.

Geçen Cuma günü de ülkenin güney batısında ABD-Afgan ortak askeri üssüne yönelik Talibanların üstlendiği bir saldırı düzenlenmiş, en az 23 Afgan güvenlik gücü üyesi ölmüştü. Afgan yetkililer bu saldırı sırasında 20 Taliban üyesinin de öldüğünü bildirmişti.