Afganistan’da iki Amerikan askeri öldü

NATO tarafından yönetilen Resolute Support misyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Afganistan’da iki Amerikan askeri öldü.

Görevi Afgan askerlere danışmanlık yapmak ve eğitmek olan Resolute Support, her iki askere ilişkin başka detay vermedi. Askerlerin nerede, ne zaman ve hangi koşullarda öldüğüne dair bilgi yer almadı.

Afganistan’da yılın başından bu yana en az 9 Amerikan askeri öldü. 2018 yılında 12 ABD askerinin öldüğü bildirilmişti. Nisan ayı başında askeri bir konvoya yönelik intihar saldırısında 3 Amerikan askeri ölmüştü.

2.300 AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜ

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Talibanları iktidardan düşürdüğü 2001’de işgal savaşından bu yana, 2.300’e yakın Amerikan askeri öldü, 20 bin 400’den fazlası yaralandı. Ancak Amerikan ordusu cephesindeki ölümler 2014’ten sonra güçlü bir düşüş yaşadı. NATO o tarihte çatışma misyonundan çıkmıştı.

ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığı 100 bin askere kadar çıktı. Mevcut durumda Resolute support misyonu çerçevesinde 14 bin askeri bulunuyor. Washington ayrıca Afgan askerlere önemli hava desteği vermeye devam ediyor.

TALİBANLARLA MÜZAKERE

Geçen yıl yaz aylarından bu yana ABD ile Talibanlar arasında, 17 yıllık çatışmaya son vermek iddiasıyla müzakereler yürütülüyor. Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kabil’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek, Talibanlarla 1 Eylül’den önce bir barış anlaşması yapılması umudunu ifade etti.