Afganistan’da çözüm yok; ABD'den ekonomik tehdit

Afganistan’da iç savaşın tarafları arasında uzlaşma sağlanamazken, ABD hem mali yardımları hem de asker sayısını azaltacağını açıkladı.

2001 yılından bu yana Talibanlarla savaşın sürdüğü Afganistan’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Talibanlar arasında anlaşma geçtiğimiz ay sonunda sağlanmıştı. Ancak henüz Kabil hükümeti ile Talibanlar arasında uzlaşma sağlanabilmiş değil.

POMPEO ELİ BOŞ DÖNDÜ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun başkent Kabil ile Katar’a yaptığı ziyaretlerden ise sonuç alınamadı.

Kabil’de Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin muhalifi eski başbakanlardan Abdullah Abdullah ile bir araya gelen Pompeo, iki tarafı uzlaştıramadı. Eylül ayındaki seçimlerde kıl payı kaybeden Abdullah, paralel bir şekilde kendisi de cumhurbaşkanı ilan etmişti. 

Kabil ziyareti sonrasında konuşan Pompeo, her iki tarafa da uzlaşma sağlanması konusunun ehemmiyetini ilettiğini söyledi.

Pompeo, acilen kurulacak bir uzlaşı hükümetinin Talibanlarla barış müzakerelerinin sağlam temele oturması için gerekli olduğunun altını çizdi.

AMERİKAN YARDIMI AZALTILACAK

Mike Pompeo, iki tarafın uzlaşı sağlamaması nedeniyle ülkesinin Afganistan’a yaptığı mali yardımların 1 milyar dolar azaltılacağını da duyurdu. Pompeo, uzlaşı sağlanamaması halinde 2021 yılındaki mali yardımların da ek 1 milyar dolar daha azaltılacağını kaydetti. Ancak Pompeo, mali yardımların Eşref Gani ve Abdullah Abdullah arasında uzlaşı sağlanması halinde yeniden verilebileceğini belirtti.

Pompeo, daha önce duyurulduğu gibi ülkedeki Amerikan askerlerinin aşamalı olarak geri çekileceğini de hatırlattı.

Pompeo, Pazartesi günü Kabil’de yaptığı başarısız görüşmelerin ardından Salı günü de Katar’ın başkenti Doha’da Taliban yetkilileriyle bir araya geldi.