Afganistan'da barış için 700 kilometre yürüdüler

Afganistan’da onlarca kişi, barış için aşırı sıcaklar altında uzun bir yürüyüş yaptı. 700 kilometre yürüyen eylemciler, başkent Kabil’e ulaştı.

AFP’ye konuşan eylemcilerden biri “Evimde veya dükkana giderken ölebilirim. Barış için ölmenin daha iyi olduğuna karar verdim” dedi.

Başlangıçta sekiz kişiydiler. Yürüyüş boyunca sayı artarak 70’e kadar çıktı. Barış yürüyüşçüleri hafta sonu başkent Kabil’e ulaştı. Aralarında Zahir Sultani gibi sakat kalmış bir çok kişi de vardı. Sultani, “Mayın patlaması nedeniyle gözlerimi kaybettim” dedi.

GÖZLERİNİ KAYBETTİ, TEDAVİDEN ÖNCE BARIŞ DİYOR

Sultani, Kandahar ile Herat arasındaki yolda bir otobüste yolculuk yaparken mayın patlaması meydana gelmiş. Sultani, “Hindistan’a giderek tedavi olabileceğimi biliyorum ama önce barışın gelmesini istiyorum, sonra gözlerimle ilgilenirim” diyor.

Koltuk değnekleri ile yürüyen Muhammed Sarwari, bu yürüyüşün yararlı olduğunu belirterek, “Eğer Afganlar hep bir ağızdan barış isteyip, ‘savaşa son’ derlerse, kalıcı bir barışa ulaşmayı başarabileceğimizden eminim” diye konuşuyor.

YORULDUK, BARIŞ İSTİYORUZ

Yürüyüş Helmand eyaletinin yönetim merkezi olan Leşkergah’ta başladı. Eylemciler, 40 dereceyi aşan sıcaklıklar altında yürüdü. Hepsi de oruçluydu. Taşınan dövizlerde “Yorulduk, barış istiyoruz” yazısı dikkat çekti.

Gittikleri köylerde “kahraman” gibi karşılandılar. Bölge halklarına, polislere, askerlere ve yolda karşılaştıkları Taliban üyelerine barış mesajını ilettiler.

Çocuk felci deneniyle yürümekte güçlük çeken ve Serwari, “güvenli hiçbir yer yok” diyor.

ÜÇ GÜNLÜK ATEŞKES YETMEZ

Talibanlar, Ramazan bayramı nedeniyle üç günlük ateşkes ilan etmişti. Öncesinde hükümet tek taraflı ateşkes açıklamasında bulunmuştu. Eylemcilerden Bismillah Watandost, “Hükümet ve Talibanların ateşkes ilan etmesini istiyoruz. Üç günlük bayram ateşkesi yeterli değil. İsyancılar ve hükümetin masaya oturmaları ve barışı konuşmalarını istiyoruz. Birlikte yaşamak için bir çözüm bulmaları gerekiyor” şeklinde konuşuyor.