Af Örgütü: İran’da idamlar yüzde 172 arttı

Uluslararası Af Örgütü'ne göre İran’da 2023 yılındaki infaz sayısı 2021 yılına göre yüzde 172 oranında arttı. Geçen yıl en az 853 kişinin idam edildiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, İran hapishaneleri 2023 yılında, yarısından fazlası uyuşturucu ile ilgili suçlardan olmak üzere en az 853 infazla gerçek bir “katliam yerine" dönüştü.

Mart ayı başında İran İnsan Hakları Örgütü ve “Ensemble contre la peine de mort” adlı STK'lar tarafından hazırlanan yıllık raporda 834 kişinin idam edildiği belirtilmişti. 

KORKU YAYMAK İÇİN İDAM CEZALARI ARTTI

Uluslararası toplumu "korkunç infaz dalgasına son vermek" için önlem almaya çağıran Af Örgütü'ne göre 2023'teki infaz sayısı 2015'ten bu yana en yüksek rakam olurken, 2022'ye kıyasla yüzde 48, 2021'e kıyasla yüzde 172'lik bir artışa işaret ediyor.

Açıklamada, sadece 2024 yılının başından bu yana 95 infazın kaydedildiği belirtildi.

Af Örgütü, "İran yetkilileri, Jin Jiyan Azadî isyanının ardından halk arasında korku yaymak ve iktidar üzerindeki kontrollerini sıkılaştırmak için ölüm cezasını yoğunlaştırdı" suçlamasında bulundu. 

Basın açıklamasında görüşlerine yer verilen Af Örgütü Ortadoğu Bölge Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy, "Güçlü bir küresel tepkinin yokluğunda, İranlı yetkililer önümüzdeki yıllarda binlerce kişiyi daha tam bir cezasızlık içerisinde infaz etme hakkını kendilerinde göreceklerdir" dedi.

CEZAEVLERİ ‘KATLİAM YERLERİ’NE DÖNÜŞTÜ

Uyuşturucuyla bağlantılı infazlardaki "şaşırtıcı artışa" dikkat çeken Af Örgütü, İran cezaevlerinin "katliam yerleri" haline geldiğini belirtirken, Beluciler gibi birçok "muhalif ve ezilen etnik azınlık üyesinin infaz edilenler arasında olduğuna" işaret etti.

Örgüt, 2023 yılına "çocuk suçlulara ölüm cezası uygulanmasında da şok edici bir artışın damgasını vurduğunu, 17 yaşında bir çocuğun ve 18 yaşından küçükken işledikleri suçlardan hüküm giyen dört gencin idam edildiğini" belirtti.