Af Örgütü: Türk devleti savaş suçları işledi

Uluslararası Af Örgütü, Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’de “toplu infazlar” ve “sivillere yönelik ölümcül saldırılar” dahil olmak üzere “savaş suçları” işlediğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada “Türk askeri güçleri ve Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplar koalisyonu sivillere yönelik utanç verici bir fütursuzluk örneği gösterdi” dedi.

Savaş suçlarına dair “ezici kanıtlar” olduğunu belirten Af Örgütü, savaş suçlarına ilişkin raporunda ilk yardım çalışanları, sağlık çalışanları, yerlerinden edilenler, gazeteciler ve insani faaliyetlerde bulunan görevlilerden oluşan 17 kişinin tanıklığına başvurdu.

Af Örgütü, “Toplanan bilgiler, yerleşim alanlarına yönelik ayrımsız saldırılara ilişkin ezici kanıtlar sunuyor” dedi. Raporda, Kürt Kızılayı (Heyva Sor a Kurd) çalışanı bir tanık 12 Ekim’de Salihiye köyünde yerlerinden edilenlerin sığındığı bir yere düzenlenen bombardımanın ardından yıkıntılar arasında cenazeler çıkardığını anlattı. Sözkonusu tanık, “Öldürülen çocukların kız mı erkek mi olduklarını bilemiyordum, çünkü bedenleri kömür gibi kararmıştı” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, 12 Ekim’de Kürt siyasetçi Hevrin Xelef’in infaz edilmesini de dikkat çekerek, “Ahrar El Şarkiye savaşçıları tarafından aracının dışına kadar sürüklendi, dövüldü ve soğukkanlı bir şekilde kurşunla öldürüldü” dedi.

Af Örgütü’ne sunulan hastane raporu da Kürt kadın siyasetçinin “kafasında bir çok kurşun izi, bacaklarında, yüzünde ve kafatasında kırıklar” olduğunu tespit etti.

Uluslararası Af Örgütü, “Aynı gün ve aynı sektörde Ahrar El Şarkiye savaşçıları en az 9 Kürt savaşçıyı esir aldı ve öldürdü” derken, bu çete gruplarının bir sağlık örgütüne çalışan iki sivili de alıkoyduğu ve halen kendilerinden haber alınamadığını belirtti.