ABD ve Rusya haftaya yeniden toplanıyor

Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Rus mevkidaşı Nikolay Patruşev, önümüzdeki hafta Cenevre’de bir araya gelecek. Görüşmede, Suriye iç savaşında silahların denetimi ve İran’ın rolü konuşulacak.

Reuters’in Amerikan yönetiminden bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Bolton ve Patruşev önümüzdeki hafta Cenevre’de görüşecek.

Bu toplantı, Temmuz ayında Helsinki’de ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki tartışmalı görüşmeden sonrasına denk geliyor.

Trump, 2016’daki bakanlık seçimlerine yardım ettiğinden şüphe edilen Rus müdahalesi konusunda, Amerikan istihbarat servislerine Putin’den daha fazla inanmak için bir nedeninin olmadığını söylemişti. Bu da, Trump’ın ülkesinde eleştiriler almasına neden olmuştu.

Helsinki’deki baş başa görüşmeye ilişkin Beyaz Saray tarafından çok az bilgi yansıtılmıştı. Ama ABD yönetiminden bir temsilci, iki yönetici arasındaki ele alınan konuları açıklamıştı. Temsilciye göre zirvenin en önemli konusunun Suriye olduğunu belirtirken, özellikle İran’ın çatışmadaki rol ve ülkedeki insani durumun ele alındığını ifade etmişti.

Temsilci, Trump ve Putin’in İran’ın Suriye’yi terk etmesi konusunda hemfikir olduğunu ancak Rusya’ya göre bunun zorlu bir iş olduğunu sözlerine eklemişti.